Mainos

Viinakaljaasin nosto lähipäivinä

Kaljaasi Jönköpingin nostoa valmisteleva työryhmä aloittaa hylyn noston aikaisintaan kolmen päivän kuluessa. Sukeltajat löysivät tänään hylyn kölin.

Tanskalaisen sukellusyhtiön johtajan Paw Jakobsenin mukaan laiva on kallellaan. Sukeltajat kaivoivat tänään kölin alta tunnelia. Nostohihna pujotetaan tunnelin läpi ja tarkoitus oli saada kölin alta kulkeva tunneli valmiiksi vielä illan kuluessa. -Olemme työskennelleet Pohjanmerellä öljylautoilla vaativimmissakin sukellustehtävissä. Siellä työ etenee suunnitellusti, mutta tässä tehtävässä ei.

-Kun alus on näin vanha ja lasti näin arvokas, etenemme askel askeleelta ja jokainen niistä voi tuoda yllätyksen, Jakobsen sanoi. Vaihtelevan sään lisäksi työtä ovat haitanneet helposti rikkoutuvat laitteet, joita on vaikea hankkia Suomesta, koska sellaisia ei ole täällä varastossa.

Näkyvyys heikkoa

Ruotsalainen C-Star -ryhmä ja suomalaisyritys Idäntie ovat yhä yhteistyökumppaneita. Tanskalaisyritys tekee heille sukellustyöt urakkana. Pohjanmerellä kouliintuneet sukeltajat ovat erittäin ammattitaitoisia. Heitä on sukellusryhmässä kahdeksan ja he ovat noin kolmekymmentävuotiaita. Nuorin sukeltajista on 24-vuotias tanskalaismies.

Pohjassa näkyvyys on parhaimmillaan vain 15 senttiä, joten loput työstä joudutaan tekemään käsin tunnustelemalla. Färsaarilta kotoisin oleva Högni Kjeld suoritti päivän toisen sukelluksen. Hän oli pinnan alla kaksi tuntia 24 minuuttia. Kun Kjeld oli saatu takaisin tukialuksen kannelle, hän oli muiden avustamana minuutin kuluttua painekammiossa.

Tarkat turvatoimet

35-vuotias Jakobsen kertoi aloittaneensa sukeltamisen 15 vuotta sitten. Hän sanoi, että vaikka työ on vaarallista, se on kuitenkin hänen ammattinsa. Miehellä on takanaan lukemattomia sukelluksia Pohjanmerellä.

-Tanskalaisten sukeltajien turvatoimet ovat hyvin tarkkoja. Etenemme aikataulun mukaan ja työtämme seurataan tietokoneella. -Sukeltaja tekee yhden sukelluksen päivässä. Hän on meressä tunnin, mutta palautumisaika on viisi tuntia. Aikaa seuraavaan sukellukseen on kuluttava 18 tuntia.

Työ kööpenhaminalaisella tukialuksella on erittäin rankkaa: työtä, palautumista ja nukkumista. Hyväkuntoisten miesten kasvoilta näkyy väsymys, sillä he ovat työskennelleet Rauman edustalla jo 16 päivää

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.