Viimeistelytyöt menossa Botnian Uruguayn sellutehtaalla

Kyseessä on Suomen suurin yksittäinen investointi ulkomaille. Uruguay ja Argentiina ovat kiistelleet maiden rajalle rakennettavasta tehtaasta jo pitkään.

Metsä-Botnian Uruguayn sellutehtaan viimeistelytyöt ovat menossa, ja tehdas käynnistyy alkuperäisen aikataulun mukaan syyskuun loppuun mennessä.

- Tehtaan kustannusarvio ja aikataulu ovat pysyneet suunnitelman mukaisena, kertoo viestintäjohtaja Marko Janhunen.

Hänen mukaansa yli 90 prosenttia laiteasennuksista on jo valmiina ja lähiviikkoina tehtaan prosesseja päästään testaamaan. Noin miljardin euron tehtaan rakentaminen on Suomen suurin yksittäinen investointi ulkomaille. Tehtaan on määrä tuottaa miljoona tonnia eukalyptussellua vuodessa.

Sellutehtaan rakentaminen on kiihdyttänyt mieliä Uruguayn naapurimaassa Argentiinassa, jonka ympäristöaktivistit ovat vaatineet jopa tehtaan siirtämistä muualle.

Maiden välistä tehdaskiistaa on puitu tänä vuonna Madridissa ja New Yorkissa Espanjan välityksellä. Asia on ollut vireillä myös Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa. Se katsoi vuosi sitten, että rakennustyöt Uruguayssa voivat jatkua. Tuomioistuimen lopullinen päätös on odotettavissa vasta vuosien päästä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat