Mainos

Viimeiset kulttuurivuoden valot syttyivät

Tänään syttyivät Helsingin kulttuurivuoden viimeiset valot, kun Tuomiokirkon portaille jälleen asetetut Kide-taideteokset valaistiin.

Kiteet

Kaikki yhdeksän tänään valaistua Helsingin kulttuurivuoden kidettä loistavat oman väristänsä valoa ja ottavat vuotta 2001 vastaan. Kiteet sijaitsevat Tuomiokirkon edustalla tammikuun kolme ensimmäistä viikkoa.

Kide-projekti on ollut yksi kulttuurivuoden mittavimmista hankkeista. Kokonaisbudjetti nousee noin 9 miljoonaan markkaan, mistä kulttuurikaupunkisäätiön osuus on 5 miljoonaa.

Syksyllä 1999 kaikissa vuoden 2000 Euroopan kulttuurikaupungeissa "paraatipaikoilla" sijainneet kiteet saivat runsaasti huomiota ja kaikkiaan varovaisestikin arvioiden sadattuhannet eurooppalaiset ovat tutustuneet niihin. Vuosi sitten kiteet juhlistivat vuosituhannen vaihtumista Tuomiokirkon edustalla. Nyt ympyrä sulkeutuu.

Kulttuuria karnevaaleista japanilaistaiteeseen

Kaikkiaan vuoden tapahtumissa kävi yli viisi miljoona ihmistä -joukossa myös monia, jotka tutustuivat kulttuuriin ensimmäistä kertaa.

-Uskoisin,että aika moni uusi on kokenut sen, että kulttuuri ei ole vaikea asia, vaan se on osa tätä hienoa arkea, arvioi vuotta johtanut Georg Dolivo kulttuurikaupunkisäätiöstä. Helsingin kulttuurivuosi hemmotteli yli viittä miljoonaa kävijää tarjonallaan ja kolmensadan miljoonan markan budjetillaan. Vaikka megatapahtumien rinnalla tapahtui paljon muuta, muutaman esityskerran suursatsauksia syytettiin mahtipontisuudesta ja tuhlailusta.

-Minä näen asian sellaisena, että tämä perustuu niin kuin klassiseen pyramiidiin. Pitää olla tukeva pohja, joka on ihan tuolla missä eletään arkea, missä lapset käyvät koulua taikka tarhoissa. Siinä asunalueella, missä eletään. Ne on pieniä asioita, jotka eivät paljoa näy. Nehän ovat dominoineet volyymiltaan tätä vuotta. Ja sitten tarvitaan näitä kärkihankkeita. Muuten ei synny minkäänlaista profiilia ja mielikuvaa. Esimerkiksi Paavo Nurmi -ooppera oli äärettömän hieno ja kaikin puolin onnistunut, arvioi Dolivo.

Budjetti piti

Vaikka kalliit megaesitykset nielivät rahaa pysyi vuosi budjetissaan. Helsingin tapahtumia on pidetty myös onnistuneina kahdeksan muun kulttuurikaupungin rinnalla, sanoo Dolivo.

-Täällä syntyi moneen muuhun kulttuurikaupunkiin verrattuna tämmöinen Helsingin henki. Tästä tuli koko kaupungin hanke eikä vain tapahtuma kaupungissa. Ja tämä erottaa aika lailla Helsingin muista. Jääkö juhlista mitään jäljelle ensi vuodeksi. Tällä hetkellä kartoitetaan, mitä tapahtumia voidaan uusia.

Tuomiokirkon portaille Euroopan kulttuurikaupungeista palanneet Kiteet sytyttävät tapahtuman viimeiset valot, joista ainakin yksi palaa vielä ensi vuonnakin Helsingin kaupungintalon sisäpihalla.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.