Viimeiset alokkaat aloittivat lakkautettavissa varuskunnissa: "Haikealta tuntuu"

Reilut 600 alokasta lompsi tänään varusmiespalvelukseen Pohjois-Karjalan Prikaatiin viimeisenä saapumiseränä. Vuoden lopussa varuskunnan ovi pannaan säppiin.

– Haikealta tuntuu, mutta vuosi tehdään vielä kovasti töitä, vakuutti prikaatin komentaja, eversti Jari Kytölä viimeistä varusmiesjonoa katsellessaan.

– Onhan se mukava olla se viimeinen valiojoukko mikä tulee tänne, naureskeli kiteeläinen alokas Aku Alvila ilmoittautumisjonossa.

– Kunnia-asia olla viimeisenä, hyvä fiilis, vakuutti puolestaan varkautelainen Juho Johansson.

Lomamatkat pitenee sadoilla kilometreillä

Alokkaat väittivät motivaationsa olevan enemmän kuin kohdallaan vaikka omalle kohdalle osui historiallinen varuskunnan lakkautusvuosi. Useimmat olivatkin iloisia, että pääsivät aloittamaan varusmiespalvelunsa juuri nyt, eikä vasta kesällä.

– Lomamatkat pitenee seuraavilla kavereilla. Se on Kajaaniin mentävä, murehti Johansson.

Monella alokkaalla perheen pitkä perinne varusmieskoulutuksesta Kontiorannan varuskunnassa päättyy omaan inttivuoteen.

– Isä ja veli ovat täällä palvelleet, onhan siinä perinteitä. Harmi, että tämä menee kiinni, Alvila surkutteli.

Kiteeläiset Eetu Heinonen ja Jarno Havukainen eivät stressanneet ensimmäisenä päivänä punkkaa valmistellessaan. Kummallakin on tavoitteena rekkakortin suorittaminen ja palvelu autonkuljettajana.

– Kalenterista on varattu vähintään puoli vuotta ja enintään vuosi tähän hommaan, nuoret miehet hymyilivät.

Naiset äänestivät jaloilla

Kontiorantaan odoteltiin vain muutamaa naista vapaaehtoiseen asepalvelukseen, mutta heistäkin osa jätti tulematta.

– Luulen, että he ovat menneet sellaiseen paikkaan, jossa voi suorittaa myös johtajakoulutuksen, epäili viime kesänä palveluksen aloittanut alikersantti Iiris Fräntilä.

Kontiorannassa varuskunnan lopettaminen karsiikin johtajakoulutusta viimeisessä saapumiserässä. Johtajiksi valittavat jatkavat aliupseerikurssia jossakin muualla.

Kontiorannan tavoin viimeiset alokkaat aloittivat maanantaina Kotkan Rannikkopataljoonassa ja Ilmavoimien Teknillisessä koulussa Jämsässä. Ensi vuoden tammikuussa viimeinen saapumiserä on käsillä Pioneerirykmentissä Keuruulla, Hämeen Rykmentissä Lahdessa ja Kauhavan Lentosotakoulussa.

Varuskunnan purku kiihtyy kesällä

Varuskunnan alasajo oli esimerkiksi Pohjois-Karjalassa maakunnallisesti kipeä ratkaisu ja samalla aluetaloudellinen tappio. Henkilöstö näyttää selviävän varuskunnan lopettamisesta kuitenkin selvästi ennakoitua paremmin.

– Voi sanoa, että 90 prosentilla meidän henkilöstöstä on jokin työvoimapolittinen ratkaisu tai polku tiedossa. Vain parikymmentä ihmistä on sellasia jotka tarvitsevat työvoimapoliittista apua työuran jatkamiseen. Kaikilla muilla on tilanne kohtuullisen selvä, iloitsi komentaja Kytölä maanantaina.

Rakenteiden purkaminen käynnistyy toden teolla ensi kesänä, kun esimerkiksi ampumaratoja aletaan kunnostaa ja maisemoida luovutusta varten. Materiaalin siirto on ollut käynnissä jo useita kuukausia muihin varuskuntiin ja varastoihin.

Valot sammuu joulun jälkeen

- Meidän alokkaista viimeiset kotiutuu ensi joulukuussa. Sitten lasketaan lippu ja sammutetaan valot, totesi eversti Kytölä maanantaina sotilaallisen tylysti.

Mutta, entäs mihin lähtee herra eversti?

- Se on esimiesten kädessä. Minulla on täällä virka vuoden loppuun ja sitten mennään käskyn mukaan. Jos sellaista ei tule, kaivetaan papereita esiin, varuskunnan komentaja muotoili.

Aamulla ankea herätys

Ensimmäisenä iltana alokkailla on varuskunnassa leppoisaa tutustumista paikkoihin ja kouluttajiin. Illallisen jälkeen on vielä iltapala, mutta tiistaiaamuna kaikki on toisin.

– Kuudeltako se huuto alkaa?

– Joo silloinhan se alkaa, lupaa alikersantti Fräntilä ja näyttää salaperäiseltä.

Lue myös:

    Uusimmat