Viime vuonna tehtiin 1062 itsemurhaa

Helsingissä sytytettiin kynttilät itsemurhan tehneiden muistoksi. Kynttilätapahtuman järjestäjät haluavat itsemurhayritykset nyt erityisen huomion kohteeksi.

Kansainvälisessä vertailussa Suomi kuuluu maihin, joissa tehdään paljon itsemurhia.

Itsemurhien määrä oli pitkään laskussa, viime vuonna itsemurhien määrä kääntyi kuitenkin nousuun. Vuoden aikana tehtiin Suomessa 1062 itsemurhaa. Edellisvuonna itsemurhien määrä oli alhaisimmillaan vuosikymmeniin, alle tuhat.

-Itsemurhayritykset ja psyykkiset ongelmat on terveydenhuollossa otettava erityisen huomion kohteeksi, tähdentää Mielenterveysseuran keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri.

Hän huomauttaa, että itsemurha-aikeet ja itsemurhayritys ovat hätähuutoja, joihin tulee suhtautua vakavasti.

Sauri puhui Kynttilätapahtumassa Helsingissä, jossa sytytettiin kynttilät itsemurhan tehneiden muistoksi. Tapahtuma järjestetään jo kuudennentoista kerran, tänä vuonna yli sadalla paikkakunnalla.

-Valitettavasti mielenterveyspalvelut eivät ole samalla tasolla somaattisten sairauksien hoidon kanssa. Itsemurhaa hautovaa ei auta, jos hän saa ajan mielenterveystoimistosta monen viikon päähän tai jos hän joutuu poistumaan lääkärin vastaanotolta pelkän reseptin kanssa. Itsemurhayrityksen tehnytkin saatetaan kotiuttaa pian ensiavun jälkeen, sanoi Sauri.

Suomessa tarvitaan Saurin mukaan enemmän välittämistä ja huolenpitoa, jotta itsemurhien määrä saataisiin uudelleen laskusuuntaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat