Viime vuonna ennätysmäärä huumerikoksia

Huumeita on ilmestynyt markkinoille yhä enemmän. Poliisi on löytänyt Helsingistä tänä vuonna jo yhdeksän kotiviljelmää.

Helsingin huumepoliisi paljasti viime vuonna ennätysmäärän törkeitä huumausainerikoksia. Määrä kasvoi vuodesta 2005 jopa kolmanneksella ja kohosi 200:aan.

Rikosylikomisario Jari Aarnio sanoo, että lukumäärä kertoo poliisin onnistumisista. Samalla huumeita on kuitenkin ilmestynyt yhä enemmän markkinoille, etenkin marihuanaa liikkuu kaduilla läjäpäin.

- Lisäksi heroiinia on jälleen Helsingissä muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Tämä on erittäin huolestuttava ilmiö.

Paljastetuissa törkeissä huumausainerikoksissa on useimmiten ollut taustalla amfetamiinin ja Subutexin salakuljetus sekä levitys. Aarnion mukaan Subutexin salakuljetus paisuu tulevaisuudessa entistä isommaksi ongelmaksi. Myös kokaiinia on saapunut markkinoille viime aikoina erittäin paljon.

Huumeet on tuotu pääkaupunkiseudulle etenkin Virosta ja Länsi-Euroopasta. Lähes kaikkien kiinnijääneiden epäiltyjen uskotaan kuuluvan järjestäytyneisiin huumeliigoihin. Tekijöille on langennut muhkeita, jopa 12-vuotisia vankilareissuja.

Koko kämppä kasveille

Poliisi on paljastanut viime vuonna kymmenkertaisen määrän kannabiksen kotiviljelmiä verrattuna 2000-luvun alkuun.

- Kotimainen hasis on erittäin haluttua myyntitavaraa, ja kasvatuspaikkoihin törmätään koko ajan, Aarnio sanoo.

Tänä vuonna poliisi on löytänyt jo yhdeksän kotiviljelmää helsinkiläisistä asunnoista. Tuorein viljelys löytyi eilen. Joissain tapauksissa kotiviljelmille on pyhitetty kokonainen huoneisto, toisissa vaikkapa yksi huone ja sauna.

Komisario Kullervo Rinne lupaa, että poliisi tutkii huumeilmoitukset, jos ei salamana niin ainakin hyvin pikaisesti. Ilmoituksia huumeasunnoista tai -myyjistä tulee lähes päivittäin.

- Se on väärin, jos tavallinen veronmaksaja joutuu kärsimään omassa kodissaan, Rinne tokaisee.

Lisää poliiseja valvomaan

Kuluva vuosi on poliisille teemavuosi, jonka aikana yritetään ottaa rautainen ote järjestäytyneestä rikollisuudesta. Apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku sanoo, että näkyvää valvontaa kaduilla lisätään.

- Myös siviilipuvuissa tehtävää valvontaa kasvatetaan. Näin voidaan puuttua muun muassa huumerikoksiin.

Poliisilla on ollut jo vuodesta 2001 asti pääkaupunkiseudulla toimiva erityinen huumeprojekti, jossa ovat Helsingin lisäksi mukana Espoo, Vantaa ja Keski-Uudenmaan poliisipiiri. Poliisit ovat tehneet esimerkiksi yhteisiä huumeiskuja.

- Tällä toimintamallilla on pystytty paljastamaan merkittäviä huumejuttuja, projektipäällikkö, komisario Rinne kehuu.

Projekti jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat