Mainos

Viiltäjä-Jack olisi voitu narauttaa? Kylälääkäriltä mullistava ehdotus vuonna 1840

Maailman kuuluisin sarjamurhaaja, 1880-luvulla kauhua kylvännyt Viiltäjä-Jack olisi saattanut jäädä kiinni, mikäli poliisi olisi kuunnellut paikallista kylälääkäriä vuosikymmeniä aikaisemmin.

Lääkärin vuonna 1840 antama kehotus käyttää sormenjälkivertailua osana rikostutkintaa jätettiin kuitenkin huomiotta, ja kyseinen tutkintametodi otettiin käyttöön vasta vuonna 1890, kirjoittaa the Daily Mail.

Kirurgiaan erikoistunut lääkäri Robert Blake Overton kirjoitti toukokuun 16. päivänä vuonna 1840 kirjeen, jossa hän ehdotti, että erästä murhaa kannattaisi selvittää rikospaikalta löytyneiden sormenjälkien avulla.

Murhan uhri, poliitikko William Russell löytyi kurkku auki viillettynä kotoaan Mayfairista toukokuussa 1840.

Lääkäri Robert Blake Overton kirjoitti kymmenen päivää murhan jälkeen uhrin veljenpojalle John Russelille – tulevalla pääministerille – kirjeen, jossa hän kehotti käyttämään sormenjälkiä avuksi murhan selvittämisessä. Kirje päätyi myöhemmin Scotland Yardille.

– Yleisesti ei ole tiedossa, että jokaisella ihmisellä on erityislaatuinen kuvio ihossaan. Suosittelisin vahvasti, että murhaepäillyltä otetaan sormenjälki, ja että sitä verrataan rikospaikalta löytyneisiin jälkiin, kirjoitti Overton.

Russelin murha ei kuitenkaan olisi lopulta selvinnyt sormenjälkien avulla. Kirjeen lukeneet Scotland Yardin tutkijat nimittäin ilmoittivat, ettei rikospaikalta löydetty sormenjälkiä. Overtonin ehdottamaa metodia ei kuitenkaan otettu käyttöön rikostutkinnassa kuin vasta 50 vuotta myöhemmin, vuonna 1890.

Overtonin kirjoittama kirje sekä 700 muuta Viiltäjä-Jackiin liittyvää dokumenttia huutokaupataan Sotheby’sissa ensi viikolla.

(MTV3)

* Juttuun korjattu tieto ajankohdasta, jolloin Viiltäjä-Jack toimi Lontoossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.