Mainos

Viileät vedet pitävät sinilevän loitolla

Tänä kesänä veteen on uskaltanut pulahtaa rauhassa, ilman pelkoa sinilevästä. Runsaasti levää on havaittu ainoastaan muutamassa havaintopaikassa Pirkanmaalla, Hämeessä ja Kainuussa.

– Tilanne on ollut pitkän ajan keskiarviin nähden parempi, runsaita sinileväkukintoja ei juurikaan ole esiintynyt, vahvistaa tutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksen sisävesiyksiköstä.

Viileä sää ja tuulet ovat karkoittaneet sinilevät rannoilta.

– Tänä kesänä sää ei ole ollut otollinen sinilevien kasvun kannalta. On ollut melko viielää, tuulista ja sateista ja se ei ole edistänyt sinilevien kasvua.

Helpotuksesta ei kuitenkaan kannata vielä huokaista, sillä loppukesän lämpimät säät saattavat saada sinilevän kukkimaan.

– Aikaisempien vuosien havaintojen perusteella sinilevät ovat usein järvissä runsastuneet vasta elokuussa ja vielä syyskuussakin voi joissakin tapauksissa esiintyä sinileväkukintoja. Eli jos ilmat lämpenevät ja tuulet tyyntyvät, niin voi tulla näkyviä sinileväkukintoja, Vuorio sanoo.

Sinilevä tilannetta voi seurata Suomen ympäristökeskuksen Järviwikistä. Sinne voi myös itse päivittää omat levähavaintonsa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.