Viikonloppuna sää muuttuu dramaattisesti – harvinainen myrsky lähestyy

Ulkoilu kannattaa ajoittaa loppuviikolla lauantaihin, MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kehottaa. Päivästä on tulossa Etelä- ja Keski-Suomessa viikon poutaisin. Sunnuntaina Suomea uhkaa kesämyrsky.

Etelä- ja Keski-Suomessa saadaan niskaan kuurosateita sekä torstaina että perjantaina. Lämpötila liikkuu 15-20 asteissa.

– Sadetta voi tulla torstaina Oulun korkeudelle saakka melkein missä vaan. Joissakin kuuroissa vettä voi tulla 20 mm ja ukkoskuurotkin ovat mahdollisia, Mäntykannas kertoo.

Lauantaina sadekuurot tavoittavat myös Pohjois-Suomen. Muualla on tuolloin luvassa pääosin kuivaa ja lämmintä säätä.

– Lämpötilat liikkuvat Etelä- ja Keski-Suomessa 20 asteessa, Mäntykannas ennustaa.

Kesämyrskyt harvinaisia heinäkuussa

Sunnuntain vastaisena yönä maahan saapuu voimakas matalapaine, joka muuttaa sään dramaattisesti.

– Luvassa on kunnon kaatosateita Etelä- ja Keski-Suomessa, maanantaita kohden niitä on luvassa myös pohjoiseen. Tuuli voi yltyä merialueilla myrskyksi saakka, Mäntykannas kertoo. 

Mikään tyypillinen heinäkuinen päivä sunnuntaista ei siis ole tulossa, sillä heinäkuussa on keskimäärin 0,2 myrskypäivää.

– Tällaista myrskyä ei ole ollut heinäkuussa pitkään aikaan. Sunnuntaina myräkkä olisi tyypillisempi syys- tai lokakuulle. Myrskyn reitti ja voimakkuus ovat vielä kuitenkin epävarmoja. Voimakas matalapaine nostaa myös helleilman hyvin lähelle Suomea sunnuntaina, Mäntykannas kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat