Mainos

Viikko ilman sähköä vaatii luovuutta

Etelä-Savossa, Sulkavan kunnassa on eletty jo viikko ilman sähköä. Asta-myrsky tuli ja tuhosi päivärutiinit siinä missä sähkölinjatkin.

- Kyllähän se vaatii pikkuisen luovuutta, että saa ne arkiset askareet onnistumaan. Pyykinpesu ja ruoan säilytys ovat muun muassa vaatineet erityistoimia, kuvailee sulkavalainen Kai Kasanen.

Kun tuhot viikko sitten perjantaiaamuna valkenivat, tuhoalueella asuvilla oli kiire hankkia omat vuokra-aggregaattinsa.

- Savonlinnan alueen aggregaatit oli vuokrattu kaikki jo aamuseitsemältä, joten osa asukkaista joutui hakemaan aggregaatin lainaan Mikkelistä asti.

Polttoainekäyttöisen generaattorin, eli aggregaatin, vuokrasta syntyy viikossa parin sadan euron lovi lompakkoon.

"Kun pesukone käy, jääkaappi on pimeänä"

Kasasen vuokraamasta aggregaatista ei irtoa sähkövirtaa talollisen tavanomaiseen sähköntarpeeseen. Niinpä käytössä on vuoroin pesukone, vuoroin jääkaappi.

- Olemme pyrkineet siihen, että jääkaappi ja pakastin olisivat käytössä lähes koko vuorokauden. Ainoastaan ohi kiitävän hetken, kun käytössä on jokin toinen masiina, kylmälaitteet kytketään pois päältä. Ruokahuollossa onkin ollut pakko turvautua siihen, että kerrallaan ostetaan vain yhden päivän ruokatarpeet ja siksi kaupassa on käytävä päivittäin.

Ruokahuollon lisäksi peseytyminen on ollut kuluneella viikolla tavanomaista virkistävämpää.

- Lämmintä vettä ei ole saatu viikkoon, koska aggregaatin virta ei riitä veden lämmitykseen. Peseytymisessä käytetään siis kylmää vettä. Rantasaunat ovat sitten niitä paikkoja, joissa saa tahtoessaan lämmintä vettä, kertoo Kasanen.

Tilanne olisi ollut kuitenkin vieläkin pahempi, jos Asta olisi riehunut talvella.

- Lämmitysjärjestelmä esimerkiksi meidän talossa toimii sähkövirralla, ja näillä aggregaateilla ei olisi voitu lämmittää, tuumii Kasanen.

Vaikka kylmä vesi suihkussa ei aina naurata, sulkavalaisilla riittää kuitenkin kärsivällisyyttä ja huumorintajua karuun tilanteeseen.

- Kyllä taas on ymmärretty, että luonto on meitä suurempi voima. Ja koska olosuhteet korjuutyöhön ovat rajut, lämpöä on paljon, säälin tunteita on tunnettu sähkömiehiä kohtaan, jotka työskentelevät ympäri vuorokauden.

Tuhoja korjataan vielä kuukausia

Myrskytuhoja korjataan vielä Etelä-Savossa vielä pitkään. Kasasen arvion mukaan jopa ensi kesään.

- Puiden korjaamiseen menevä aika on ihan utopiaa, koska puuta on ihan loputtomasti. Korjaustyöt jatkuvat varmasti pitkälle ensi vuoteen, ehkä jopa ensi kesään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.