Viihtyisä valaistus viimeistelee sisustuksen

Valaistuksen suunnittelu luo kodin sisustukseen viimeisen ja ratkaisevan silauksen. Kodin valaistusta tulisi pystyä muuntelemaan rentoutumiseen, kotitöihin, vapaa-aikaan ja lepoon sopivaksi. Valaistussuunnittelun avulla kodin eri toimintojen ympärille voi luoda mielenkiintoisia tilanäkymiä.

-Kohdevalaistus siirtää huomion sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan. Kohdevalaistuksen avulla saadaan aikaan pientiloja esimerkiksi kodin työskentelypisteistä, Suomen Valoteknillisen Seuran puheenjohtaja Markku Varsila neuvoo.

Valaistuksen vaihtelevuus luo edellytykset onnistuneelle lopputulokselle. Yleisvalaistus tuo kotiin riittävästi valoa liikkumista ja toimimista varten. Jos kuitenkin käytetään pelkkää yleisvalaistusta, kirkkausvaihtelut jäävät vähäisiksi ja vaikutelmasta tulee lattea.

-Suunnatun valon avulla voidaan luoda varjoja, jotka tekevät näkymästä kolmiulotteisen. Suunnatun valon ja yleisvalaistuksen vaihtelu synnyttää sisustukseen mielenkiintoisen ja tasapainoisen tunnelman. Valaistusratkaisun laatu on verrannollinen käytettyjen valaisimien lukumäärään, Varsila kertoo valaistussuunnittelun periaatteista.

Valitse valaistuskohteet

Tärkeää on selvittää, mitä halutaan valaista. -Valaistuskohteita voivat olla esimerkiksi rakenteelliset yksityiskohdat, kuten erkkerit, pylväät, takat ja kattopalkit. Valaistavia sisutusratkaisuja ovat työpisteet, seurustelu- ja lukunurkkaukset, taideteokset, kalusteet tai verhot.

Suunnittelussa kannattaa käyttää mielikuvitusta ja hyödyntää rakennuksen ja tilojen omaleimaisia piirteitä, Varsila opastaa. Eteisessä kannattaa kiinnittää huomiota vaatenaulakoiden ja peilin valaistukseen. Keittiössä puolestaan valoa kannattaa suunnata kaapeille ja työtasoille.

-Ruokailua varten on hyvä olla olemassa oma valaistus, sillä työtasojen valot saattavat häikäistä ruokapöydässä istuessa. Makuuhuoneessa erikseen suunnattavissa olevaa valoa tarvitaan kaappien luona ja yöpöydillä, Varsila sanoo.

Valaistus tilanteen mukaan

Valaistus kannattaa suunnitella siten, että kodin kaikkia tiloja voidaan käyttää monipuolisesti. Olohuoneessa tarvitaan erilaista valaistusta siivotessa, televisiota katsellessa ja illanistujaisissa.

-Muunneltavuutta lisää esimerkiksi siirrettävien jalka- ja pöytävalaisimien käyttö. Keskitetyn ohjausjärjestelmän avulla voidaan helposti säätää huoneen kaikkia valoja yhdestä napista. Kannattaa myös pohtia, millaisilla valaisimilla valaistaan ja mihin valaisimet sijoitetaan, Varsila kertoo.

Suunnittelun voi aloittaa jo rakennusvaiheessa. Valopistepaikkojen määrällä ja sijoittelulla on suuri merkitys. Jos huoneessa on paikka vain yhdelle valaisimelle keskellä kattoa, mahdollisuudet ovat varsin rajoitetut.

Valoa pimeään talveen

Varsilan mukaan pihavalaistusta on hyödynnetty Suomessa vain vähän, vaikka mahdollisuuksia riittäisi. Pitkään talveen tuo valoa usein vain yksi ovenpieleen sijoitettu valo.

-Pihan oleskelupaikkojen ja lasten leikkipaikkojen valaistus lisää niiden käyttöaikaa. Kohdevalaisimien, valopylväiden ja maahan upotettujen valaisimien avulla saadaan ikkunasta näkymään maisemat, jotka muutoin katoaisivat pimeyteen, Varsila sanoo.


Teksti: Jukka Muukkonen/STT
Kuvat: Alvar Aalto museo

Markku Varsila luennoi aiheesta Valolla viihtyisyyttä kotiin Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä sunnuntaina 28.4. kello 13. Luento liittyy museon Kultakello ja mehiläispesä -näyttelyyn, joka esittelee Alvar ja Aino Aallon valaisimia. Esillä on viitisenkymmentä erilaista valaisinta, luonnoksia, piirustuksia ja valokuvia. Näyttely on esillä 19. toukokuuta saakka. Luennolle ja näyttelyyn on vapaa pääsy.
Museo auki ti-su klo 11-18.

Lue myös:

    Uusimmat