Viihdehuumeiden käytöstä lievemmät dopingtuomiot: "Jos käyttö ei liity urheilusuoritukseen"

Antidopingkomitea sulki Venäjän arvokisoista vuosiksi – tästä on kyse urheilumaailmaa ravisuttavassa doping-vyyhdessä 7:16
Videolla Venäjän sulkeminen arvokisoista dopingskandaalin vuoksi.

Maailman antidopingtoimisto Wada kertoo, että kilpailusuorituksen ulkopuolella tapahtuvasta viihdehuumeen käytöstä tulee ensi vuodesta lähtien pienempi sanktio.

Aiemmin tuomiona oli kahden vuoden kilpailukielto. Tulevan muutoksen jälkeen kilpailukieltoa jaetaan 1-3 kuukautta. Uusi sääntö tulee voimaan ensi vuoden alusta. Se koskee aineita, jotka eivät paranna suorituskykyä.

– Jos urheilija pystyy osoittamaan, että käyttö ei liity urheilusuoritukseen, niin silloin tuomiona on kolmen kuukauden kilpailukielto. Jos urheilija osallistuu vapaaehtoisesti vieroitushoitoon, on kiellon pituus yhden kuukauden, Wada kertoo tiedotteessaan.

Wada aikoo esitellä uuden ohjelman (ADRV, Anti-Doping Rule Violation), jolla suojellaan tiedonantajia.

Useamman kielletyn aineen käyttäminen voi kasvattaa kiellon pituutta kahdella vuodella. Dokumenttien väärentäminen väitetyn ADRV:n jälkeen lasketaan ylimääräiseksi rikkeeksi, josta tulee oma rangaistuksensa.

Yhdistyneiden kuningaskuntien antidoping-pomo Nicole Sapstead kertoo, että he työskentelevät paraikaa urheilijoiden ja liittojen kouluttamisen parissa uusien muutoksien suhteen.

– Teemme työtä urheilijoiden ja lajien kanssa, jotta he tietävät, kuinka muutokset tulevat vaikuttamaan teihin ja mitä heidän pitää tehdä, jotta toimivat sääntöjen mukaan vuodenvaihteen jälkeen, Sapstead sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat