Mainos

Viidesosa sokerijuurikkaan viljelijöistä aikoo hakea lopettamistukea

(MTV3/Hanna Ruokangas)

Nopeimmat ovat jo lopettamishakemuksen lähettäneet, sillä hakemuksia otetaan maa- ja metsätalousministeriössä vastaan huomisesta alkaen. Viljelijöiden mielestä lopettamistukijärjestelmä on epäonnistunut.

Viidesosa sokerijuurikkaan viljelijöistä aikoo hakea lopettamistukea. Näin kertoo MTV:n uutisten viljelijöille lähettämä kysely.

Lisäksi kyselyyn vastanneista viidesosa harkitsee vielä, hakeeko tukea vai jatkaako. Lähes 60 prosenttia kertoo jatkavansa viljelyä.

Kysely lähetettiin viime perjantaina sähköpostitse 296:lle sokerijuurikkaan viljelijälle. Heistä 160 eli 54 prosenttia vastasi määräaikaan mennessä.

Tukirahat uhkaavat loppua kesken?

Monen viljelijän lopettamistukihakemukset matkaavat parhaillaan postissa ja huomenna niitä aletaan ottaa vastaan. On vielä epävarmaa, miten käy myöhemmin hakeneille. Eli saavatko tukea nopeimmat ja miten jako hakijoiden kesken tapahtuu. Lopettamistukea riittää noin 10% tuotantokiintiöstä. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan viljelijöitä tänä vuonna olisi noin reilut 1400. Jos heistä vähintään viidennes tukea hakee, on hakijoita satoja, ja on epävarmaa riittääkö sitä kaikille halukkaille. MTV:n uutisten kyselyn perusteella tuen hakijoita voi olla jopa selvästi enemmän kuin viidennes viljelijöistä.

Osa lopettamista harkitsevista kertoo syyksi nimenomaan lopettamistuen, osa olisi joka tapauksessa lopettanut viiden vuoden sisällä.

Viljelijöitä täystyrmäys lopettamistukijärjestelyille

Peräti 90% vastanneista pitää lopettamistukijärjestelyitä epäoikeudenmukaisina. Tukia pitää hakea jo nyt, vaikka lopulliset päätökset siitä, kuinka moni tukea saa ja jaetaanko tuet viljelijöiden kesken vai tuleeko siihen vielä muita tekijöitä väliin, ovat vielä tulossa. On myös epävarmaa, mitä sokerijuurikkaasta tulevaisuudessa maksetaan. Viljelijät ovat suivaantuneita epävarmuuteen sokerijuurikkaan viljelyn tulevaisuudesta Suomessa. Moni hakee mieluummin lopettamistukea kuin odottaa myöhempiä päätöksiä.

Tässä MTV:n uutisten kyselyyn vastanneiden viljelijöiden mielipiteitä nykytilanteesta:

- On aivan käsittämätöntä, että joku voi viedä meiltä sokerijuurikkaanviljelynoikeuden, vaikka emme ole koskaan tuottaneet enempää sokeria kuin mitä kulutamme. Erittäin arveluttavaksi homma on mennyt, mikä meiltä viedään seuraavaksi?

-Ei hyvältä näytä! Tiettyjen EU-maiden erittäin itsekäs toiminta on vienyt koko Suomen sokerituotantoketjun kohtuuttomaan epävarmuuden tilaan. Nyt lopettamista harkitsevat monet sellaisetkin viljelijät, jotka pystyisivät tuottamaan juurikasta ihan kilpailukykyisesti

-Epävarmuus pahinta. Päätös viljelyn tulevaisuudesta saatava nopeasti. Jos sitä sitten jatketaan tai ei.

-Homma tulee loppumaan joka tapauksessa muutamassa vuodessa joko Daniscon toimesta tai sitten kotimaan kiristyvät ympäristönsuojeluvaatimukset pienentävät satomahdollisuuksia. Kotimaisiin lisätukiin en täysin luota, edelliselläkin kerralla jäi lupaukset toteuttamatta.

-Nykyinen hallitus ei pysty pitämään kansalaistensa puolta. Parasta muuttaa Välimeren maihin ja jättää tämä maa susille ja karhuille.

- Parempi kertarytinä kuin ainainen kitinä. Ala on kuollut kun kukaan ei uskalla investoida. Helpottaisi kun joku tekisi lopullisen ratkaisun puolestani. Jos kuitenkin homma täällä loppuu parin vuoden päästä niin olisi parempi lopettaa nyt kun vielä on saatavilla rahaa lopettamisesta. Parin vuoden päästä sitä ei enää tipu.

- Nyt ei saisi antaa sitä kuvaa, etteikö viljelyhalukkuutta ole. Jos tässä annetaan periksi , mikä onkaan seuraava lopetuksen kohde, viljelyn tehokkuuteen ja ammattitaidon ylläpitoon ei ole mahdollista panostaa 1-2 viljelyvuoden tulevaisuudella. Isot EU maat kusevat pieniä taas linssiin.

- Jos juurikkaanviljely Suomessa loppuu, joudumme siitä huolimatta maksamaan tukea EU:lle. Tuemme siis muiden maiden viljelijöitä. Ja lisäksi ostamme ulkomailta kalliimpaa sokeria, mikäli sitä edes on saatavilla

- Koska tulevat viljelyehdot ovat täysin hämärän peitossa on pakko hakea lopettamiskorvausta varmuuden vuoksi!

-Tämä luopumistukihakukierros viljelijöiden osalta on täyttä pelleilyä ja toteutustapa on naurettava. Osoittaa taas hyvin mihin EU:n byrokratia johtaa. Danisco sen päättää tammikuussa jatkuuko juurikkaan viljely Suomessa. Lisäksi viljelijöille maksettavan tuen taso on aivan liian pieni. Palkansaajille maksettavat "irtisanomispaketit" ovat huomattavasti suuremmat, eikä heidän ole tarvinnut investoida koneisiin kymmeniä tuhansia euroja.

-Viljelyä tulisi voida jatkaa Suomessa jo huoltovarmuudenkin takia. Jos sokerin tuotanto Suomessa loppuu EU:n toimenpiteiden seurauksena herää kysymys, mikä tuotanto seuraavaksi loppuu täältä, sillä emme ole kilpailukykyisiä juuri millään tuotannon alalla edullisimpien viljelyolosuhteiden alueiden kanssa. Luopumistukihakumenettely ja siihen liittyvät asiat ovat tosi sekava asiavyyhti, josta ei tahdo saada otetta .

- Nyt riittää tämä nöyristely. Päättäjät ryhdistäytykää ja pitäkää Suomen puolia. Jos muu ei auta tehdas täytyy saada suomalaiseen omistukseen takaisin. Itsetunto kohdalleen suomalaiset: näytetään niille että kyllä täälläkin osataan !

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.