Mainos

Viidesosa pizzan raaka-aineista huonoja

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tekemän selvityksen perusteella pizzerioiden raaka-aineiden hygieenisessä laadussa on paljon parannettavaa. Korjattavaa löytyi pizzojen raaka-aineiden laadusta, säilytyslämpötiloista ja vetolaatikostojen puhtaudesta. Kaikista pizzatäytteistä viidesosa osoittautui laadultaan huonoksi.

Ympäristökeskus tutki helsinkiläisten pizzerioiden kylmävetolaatikostoissa säilytettävien pizzatäytteiden mikrobiologista laatua. Näytteitä otettiin yhteensä 194. Näistä 103 oli kypsää lihaa, pääasiassa pizza- ja kinkkusuikaleita, 47 kasviksia, lähinnä herkkusieniä, ja 44 mereneläviä, katkarapuja ja tonnikalaa.

Kaikista tutkituista näytteistä hyviä hygieeniseltä laadultaan oli 71 prosenttia näytteistä, välttäviä yhdeksän prosenttia ja huonoja peräti 20 prosenttia.

Kypsän lihan näytteistä hyviä hygieeniseltä laadultaan oli 67 prosenttia, välttäviä yhdeksän prosenttia ja huonoja 24 prosenttia. Huono hygieeninen laatu lihassa aiheutui suurimmassa osassa näytteistä korkeasta aerobisten mikrobien kokonaispesäkelukumäärästä.

Listeria monocytogenes -bakteereita, jotka voivat aiheuttaa tautia, todettiin joka viidennessä kypsänlihan näytteessä. Näistä huonoksi luokiteltavia määriä löytyi seitsemästä näytteestä.

Listeria-löydökset ilmoitettiin elintarvikkeen valmistuslaitosta valvovalle viranomaiselle. Ulosteperäisten Eschericia coli -bakteerien suuri määrä aiheutti yhden näytteen huonon hygieenisen laadun.

Kasvisnäytteistä oli hyviä hygieeniseltä laadultaan 72 prosenttia, välttäviä neljä ja huonoja 23 prosenttia. Huono laatu johtui suurimmaksi osaksi suuresta hiivojen määrästä, ja yksi kasvisnäyte oli huono suuren Eschericia coli -bakteerimäärän vuoksi.

Merenelävistä otetuista näytteistä hygieeniseltä laadultaan hyviä oli 80 prosenttia näytteistä, välttäviä 14 ja huonoja seitsemän prosenttia. Kaikki huonot tulokset johtuivat korkeista aerobisten mikrobien kokonaispesäkelukumääristä.

Säilytettiin liian lämpimässä

Elintarvikkeiden lämpötilaylitykset selittävät osan huonoista tuloksista. Lämpötilaylityksiä oli 41 prosentissa näytteistä. Kylmävetolaatikoista kolmannes arvioitiin likaisiksi.

Ravintoloiden pizzatäytteistä otettiin neuvonnan jälkeen 38 uusintanäytettä, joista kahdeksan oli edelleen huonoja.

Tutkitut elintarvikkeet kuumennetaan pizzauunissa ennen syömistä, joten suurin osa bakteereista tuhoutuu kuumennuksen aikana. Ruokamyrkytyksen riski kasvaa, jos samoja raaka-aineita käytetään salaattien tai muiden sellaisenaan syötävien elintarvikkeiden koostamiseen, jolloin raaka-aineita ei kuumenneta.

Vuonna 2012 tarkastuksia ja näytteenottoa tullaan kohdentamaan kohteisiin, joista saatiin huonoja tuloksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.