Mainos

Viiden turvaneuvoston maan ministerit koolle tänään

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään avoimeen ulkoministeritapaamiseen keskustellakseen Irakin-kriisistä. Kokouksen kutsuivat koolle Ranska, Saksa ja Venäjä. Suomen aikaa kello 17.30 alkavaan tapaamiseen odotetaan lisäksi Syyrian ja Guinean ulkoministerejä.

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix kertoo kokouksessa, mitä Irakin on tehtävä osoittaakseen, että se on riisunut aseensa. Blix jätti maanantaina turvaneuvoston jäsenille 12-kohtaisen Irakin aseistariisuntaa koskevan tehtävälistan.

Yhdysvallat on antanut Irakin johtajalle Saddam Husseinille 48 tuntia aikaa lähteä maanpakoon tai muuten Irak joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Aikaraja umpeutuu huomenna aamuyöstä Suomen aikaa. Uhkavaatimuksesta huolimatta Irakin sotaa vastustavat Ranska, Saksa ja Venäjä ovat pitäneet kiinni tämän päivän kokouksen järjestämisestä.

Sekä Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell että hänen brittiläinen virkaveljensä Jack Straw ovat ilmoittaneet, etteivät he osallistu kokoukseen. Vaihtuvista jäsenmaita myös Angolan ja Kamerunin ulkoministerit päättivät, etteivät aio olla paikalla - diplomaattien mukaan Yhdysvaltain kehotuksesta. Yhdysvallat ja Britannia syyttävät Ranskaa siitä, että maa torpedoi kaksikon aikomukset tuoda voimatoimet Irakia vastaan oikeuttava toinen päätöslauselmaehdotus turvaneuvoston käsiteltäväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.