Mainos

Viiden pelätään kuolleen talon romahdettua Norjassa

Norjan Ålesundissa pelätään, että romahtaneen kerrostalon alla sijaitseva kaasusäiliö voisi vielä räjähtää. Tästä syystä lähitaloista evakuoidut asukkaat eivät päässeet vieläkään palaamaan koteihinsa.

Paikallisen poliisin mukaan säiliössä olevan propaanikaasun annetaan palaa loppuun. Niin kauan kun kaasu palaa, alueelle ei päästetä ihmisiä, sanoi poliisin edustaja.

Poliisi evakuoi kaikki ihmiset 500 metrin säteellä talosta räjähdysvaaran vuoksi. Romahtaneen talon alla on vuotava propaanikaasutankki. Talon raunioissa syttyi tulipalo, joka roihusi edelleen illalla. Talossa asui tiettävästi 21 ihmistä.

Vuorenrinteen murtuminen aiheutti kivivyöryn, joka siirsi silminnäkijöiden mukaan taloa useita metrejä. Talo siirtyi paikaltaan 4000 litraa vetävän kaasutankin päälle. Tankkiin syntyi reikä, josta alkoi vuotaa kaasua. Pian talon koko alin kerros oli tulessa, ja ensimmäistä kivivyöryä seurasi useita pienempiä.

Kaasuräjähdyksen vaara ja raunioissa yhä illalla riehunut tulipalo vaikeuttivat pelastustöitä. Kadonneiden pelättiin jääneen romahtaneen talon alle. Heidän etsintänsä jouduttiin keskeyttämään, koska palaviin raunioihin olisi ollut liian vaarallista mennä.

- Me voisimme sammuttaa palon, mutta siinä tapauksessa meidän olisi ratkaistava vuotavasta kaasusta aiheutunut ongelma, sanoi palopäällikkö Geir Thorsen.

Tyhjennettyjä asuntoja vartioidaan tiiviisti. Poliisi on saanut apua Norjan Punaiselta Ristiltä ja kodinturvajoukoilta asuntojen valvomisessa.

Poliisi antoi myös julki viiden onnettomuuden jäljiltä kadoksissa olevan ihmisen nimet.

Lääningeologi Einar Anda arvioi, että talon eilisen romahduksen aiheutti 5000-6000 tonnia kivimassaa, joka töytäisi viisikerroksista rakennusta 6-7 metrin verran. Kivimassat rikkoivat kaikki kantavat rakenteet talon ensimmäisessä kerroksessa.

Talosta pelastettiin romahduksen jälkeen viisitoista ihmistä.

"Tämä on maanjäristys"

Talo oli rakennettu rinteeseen, ja se valmistui vuonna 2003. Talon suunnitellut arkkitehtipariskunta asui itse talossa, sen yläkerroksissa. He pelastuivat turmasta.

Talossa asuvat Lars Aage ja Peggy Eldöy heräsivät aamulla kovaan tärinään.

- Tärinä oli voimakasta. Olimme varmoja siitä, että tämä on maanjäristys. Mutta sitten vilkaisin ulos ikkunasta ja tajusin, että mehän olemme kotona ja että jotain on tapahtunut talollemme. Seuraavaksi mieleen tuli räjähdys, Eldöy kertasi.

Eldöy meni ihmettelemään tilannetta asuntonsa parvekkeelle ja näki, kuinka valtava kivenmurikka oli murskannut talon alimman kerroksen.

- Asunnossamme lähes kaikki tippui seiniltä ja huonekalut siirtyilivät paikaltaan. Tunsimme kaasun hajua ja puimme päällemme. Tunnin päästä palokunta pelasti meidät, aviopari kertoi.

He tunsivat kaikki talon alakerroksessa asuneet.

- Tämä on kauhean surullista. Mitään muuta ei voi sanoa. Kaikki olivat asuneet täällä alusta asti yhtä ihmistä lukuunottamatta, Eldöy sanoi.

Aviopari Eldöy ja muut evakuoidut vietiin ålesundilaiseen hotelliin, jossa he ovat huomiseen asti. Sen jälkeen he majoittuvat sukulaisten ja ystävien luo.

Pääministeri Jens Stoltenberg oli järkyttynyt tapahtuneesta. Hänen mukaansa se oli erityisen dramaattinen sen vuoksi, ettei kukaan olisi uskonut, että kerrostalo voi romahtaa Norjassa.

Routiminen saattoi aiheuttaa Ålesundin onnettomuuden

Ålesundin onnettomuustalon rakennuttaneen Ramböll Norge As -yhtiön mukaan onnettomuuden syynä on kaikella todennäköisyydellä routiminen. Se aiheutti kivivyöryn, joka puolestaan romautti kerrostalon.

Yhtiö ei omien sanojensa mukaan ole vastuussa tapahtumasta.

- Hankkeen aikana meillä oli apuna geologi, joten meillä on kyllä aika puhtaat jauhot pussissa, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Jan Knutsen Nettavisenille.

Ruotsalainen geologian ja geofysiikan professori Göran Sällfors selittää pakkasrapautumisena tunnettua ilmiötä tarkemmin.

- Kun talon rakennusvaiheessa on räjäytelty, ovat kalliossa olleet hiusmurtumat suurentuneet ja täyttyneet vedellä. Kun vesi sitten jäätyy, se laajenee ja aiheuttaa kalliossa jännitteitä. Routiminen voi jopa nostaa äkillisesti kiviä kohti maanpintaa. Tämä voi jatkua jopa vuosia, kertoi Sällfors.

Kallioisessa maastossa on tavallista, että kallioperää räjäytellään - ja siinä piilee riski.

- Kun vuorenrinteeseen rakennetaan, kalliosta poistetaan isoja palasia. Kalliolla on luonnollinen kaltevuus, joka on yhteydessä kallion rakenteeseen. Kun kalliosta poistetaan osia, tasapaino järkkyy. Jos kallioperään syntyy tuolloin halkeama, on olemassa vaara että kallio hakeutuu takaisin alkuperäiseen asentoonsa ja tuolloin kivimassat lähtevät liikkeelle.

(MTV3-STT-NBT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.