Mainos

Vihreyden arvo nousee pörssissä

Ympäristöasiat ja eettiset kysymykset saavat lisää jalansijaa pörssissä ja sijoittamisessa. Ympäristökysymyksiä painottaville yrityksille on kehitetty oma pörssi-indeksi. Leonia toi markkinoille uuden sijoitusrahaston, joka suosii yhteiskunnallista vastuuta kantavia yrityksiä.
Leonian kestävän kehityksen sijoitusrahasto sijoittaa varansa yrityksiin, jotka painottavat ihmisoikeuksia, lapsityövoiman käytöstä pidättäytymistä sekä uskonnon, rodun ja sukupuolten tasa-arvoa. Rahasto sen sijaan välttää yrityksiä, joiden toiminta keskittyy aseteollisuuteen, alkoholijuomien valmistukseen, tupakkateollisuuteen, uhkapeliin ja pornografiaan. -Erityisesti pitkäjänteisessä varallisuudenhoidossa yhteisösijoittajat kuten eläkerahastot ovat ryhtyneet määrittelemään oman sijoitustoimintansa eettisiä periaatteita, Leonian varallisuudenhoidosta vastaava pankinjohtaja Maarit Näkyvä sanoo.

Ympäristöindeksissä pari sataa yritystä


Amerikkalainen, pörssi-indeksejä tuottava Dow Jones on kehittänyt pörssi-indeksin, joka ottaa huomioon, miten yhtiöt toteuttavat kestävän kehityksen periaatteita. Suomesta mm. metsäjätti Stora-Enso ja kemianyhtiö Kemira on hyväksytty Dow Jonesin ympäristöindeksiin. Maailmanlaajuisen Dow Jonesin ympäristöindeksin (Dow Jones Sustainability Group Index) tavoitteena on osoittaa, että hyvä ympäristöasioiden hoito ja yhteiskunnallisen vastuun kantaminen vaikuttavat osakkeen arvoon myönteisesti. Ympäristöindeksiin on valittu pari sataa yhtiötä. Indeksiä varten arvioitiin lähes 3 000 yritystä 33 maassa.

Indeksiasiantuntijat arvioivat, että ympäristöä parantavat toimet ja yhteiskunnallinen vastuunkanto sekä niistä raportointi voivat nostaa yrityksen osakkeen arvoa 5-10 prosenttia. Ympäristöindeksin kehittänyt Dow Jones on iso amerikkalaisyhtiö, joka tuottaa erilaista talous- ja pörssialan tietoa. Pörssi-indeksien ohella yhtiö julkaisee mm. The Wall Street Journal -talouslehteä.

Suomessa joka neljännellä suuryrityksellä ympäristöraportti


Kansainvälinen konsulttiyhtiö KPMG on tehnyt selvityksen monikansallisten yritysten ympäristöraportoinnista. Tutkimuksen mukaan teollisuudessa toimivista yrityksistä 44 prosenttia on julkaissut ympäristöraportin. Rahoitusalalla osuus on 15 prosenttia. Suomalaisyrityksistä 15 prosenttia on tehnyt ympäristöraportin ja yli puolet kertoo ympäristöasioista vuosikertomuksessaan. KPMG:n mukaan ympäristöraportointi lisääntyy. Suomessa joka neljäs suuryritys tekee ympäristöraportin.
(STT)
Leena Laakson jutussa (1:40) mukana tutkimusjohtaja Alois Flatz Sam, Sustainability Group, sekä ympäristöviestinnän päällikkö Päivi Sihvola, Stora Enso

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.