Mainos

Vihreiltä tuki Palmian yhtiöittämiselle – raitiovaunut ja metrot eivät liiku huomenna

Eilen vielä kantaansa empineet vihreät uskovat, että muun muassa Helsingin kaupungin ruokahuollosta vastaavan Palmian yhtiöittämisesitys menee läpi. Myös he hyväksyvät yhtiöittämisesityksen.

– Meillähän on EU-lainsäädäntö, joka velvoittaa joko yhtiöittämään tai vetäytymään markkinoilta. Tämä lakimuutos edellyttää joko aavistuksen supistamaan toimintaa tai yhtiöittämään. Palmian henkilöstöruokailusta 60 prosenttia on ulkoista myyntiä ja jopa JHL kannattaa henkilöstöruokailun osalta yhtiöittämistä, selventää vihreiden kaupunginhallituksen jäsen Tuuli Kousa.

Myös kiinteistö-, vartiointi- ja siivouspalvelut siirtyvät yhtiön piiriin. Laitosruokailun pääosa jää liikelaitokseen ja myös puhelin- ja hyvinvointipalvelut. Yhteensä Palmiasta yhtiöitetään siis noin 43 prosenttia. Vihreiltä on tulossa kuitenkin muutosesitys. 

– Kaupunginjohtaja (Jussi) Pajunen yllättäen esittää, että myös päiväkotien siivouspalvelut siirrettäisiin yhtiöön. Se on kynnyskysymys meille. Me emme halua sitä, koska päiväkodeissa siivoojat osallistuvat kiinteästi päiväkodin arkirutiineihin, Kousa sanoo. 

Yhtiöittäminen on välttämätöntä, mikäli kaupunki haluaa yhä osallistua kilpailutuksiin. Ensi vuoden alusta alkaen muuttuvan lain mukaan liikelaitos ei voi osallistua edes kaupungin omiin kilpailutuksiin. 

– Opetuslautakunta on ottanut kantaa, että heille on tärkeää, että he voivat kilpailuttaa palveluja. He eivät halua maksaa esimerkiksi siivouksesta markkinahintaa korkeampaa hintaa, koska sitten se raha pitäisi säästää esimerkiksi tukiopetuksesta.

"Liian korkeat kilpailutustavoitteet"

Pohjaesityksessä esitellään myös kilpailutustavoitteet ruokapalveluiden suhteen. Ne ovat sosiaali- ja terveysviraston, varhaiskasvatuksen osalta 20 prosenttia sekä koulutoimen osalta 32,5 prosenttia. 

– Nuo ovat korkeita prosentteja. Nuo voisivat olla enimmäisprosentteja. Esimerkiksi sote-virastossa on arvioitu, että mahdollinen kilpailutus koskisi kymmentä prosenttia toiminnasta. 

Helsingin JHL:n puheenjohtaja Merja Ruotsalainen vahvisti, että lakko pidetään, vaikka esitys jäisikin pöydälle. 

Jos lakko toteutuu, pysäyttää se huomenna Helsingin raitio- ja metroliikenteen. Lisäksi se vaikuttaa esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruoka- ja siivouspalveluihin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.