Mainos

Vihreiltä ohjelma öljyriippuvuuden vähentämiseksi

Vihreiden mielestä Suomen tulisi muun muassa kiinnittää entistä enemmän huomiota öljyn kulutukseen liikenteessä.

Vihreä liitto ehdottaa, että tulevissa hallitusneuvotteluissa sovittaisiin siitä, millä keinoin Suomen riippuvuutta öljystä aletaan vähentää jo seuraavan neljän vuoden aikana. Vihreät ovat pohjustaneet tulevia keskusteluja laatimalla 12-kohtaisen ehdotuksensa keinoista, jotka toteuttamalla öljystä voitaisiin asteittain luopua vuoteen 2030 mennessä.

Ehdotusta työstänyt kansanedustaja Oras Tynkkynen toivoo, että muutkin puolueet esittäisivät vielä ennen vaaleja omat visionsa ja konkreettiset ehdotuksensa samasta asiasta.

Vihreiden tavoiteaikataulu on sama, jota valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ehdotti jo aiemmin. Vihreät on ensimmäinen puolue, joka on työstänyt jonkinlaisen ohjelman tavoitteen saavuttamiseksi.

Tynkkysen mielestä tavoitteeseen voidaan päästä, kun käyttöön otetaan useita toisiaan tukevia keinoja. Öljyä ryhdyttäisiin korvaamaan uusiutuvilla poltto- ja raaka-aineilla. Avainasemassa vihreiden ehdotuksessa on vaikuttaminen liikenteeseen, sillä se kuluttaa suurimman osan öljystä.

Vihreät vauhdittaisivat uusiutuvien polttoaineiden käyttöä nostamalla kevyen polttoöljyn veroa. Vähäpäästöisten autojen käyttöä suosittaisiin porrastamalla auto- ja ajoneuvoverot tiukasti päästöjen mukaan. Alueilla, joilla autoilun haitat ovat suurimpia, otettaisiin käyttöön ruuhkamaksut. Biopolttoaineiden käyttöä edistettäisiin vero- ja tuotantotuilla.

Öljystä pääsemistä voidaan vihreiden mielestä edistää myös muun muassa vaikuttamalla yhdyskuntasuunnitteluun, edellyttämällä rakennuksilta tehokkaampia energiaratkaisuja. Öljylämmitteiset pientalot velvoitettaisiin aikaa myöten ottamaan käyttöön energiakeräimet. Pyöräilijöille tehtäisiin lisää omia teitä ja radat pantaisiin kuntoon nopeita junia varten.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.