Mainos

Vihreille uusi EU-ohjelma

Vihreiden EU-ohjelmaan sisältyy valmius hyväksyä rauhanturvalain muuttaminen niin, että suomalaisia joukkoja voidaan lähettää maan rajojen ulkopuolelle EU:n operaatioihin, jos ne täyttävät YK:n peruskirjan vaatimukset.

Vihreä liitto on valmis hyväksymään rauhanturvalain muuttamisen niin, että suomalaisia joukkoja voidaan lähettää maan rajojen ulkopuolelle EU:n operaatioihin, jos ne täyttävät YK:n peruskirjan vaatimukset. Kanta sisältyy vihreän liiton puoluekokouksen Tampereella hyväksymään vihreiden EU-ohjelmaan.

Vihreät korostavat, että kansainvälisellä yhteisöllä on moraalinen velvollisuus toimia kansanmurhan estämiseksi.

"Yhden pallon politiikkaa"

Vihreän liiton puoluekokous on hyväksynyt Tampereen puoluekokouksessaan puolueelle myös uuden ympäristöpoliittisen ohjelman. Totutun vastaisesti ohjelma hyväksyttiin lähes yksimielisesti. Yksityiskohtien hyväksymisessä tarvittiin vain neljä äänestystä. Keskeistä ohjelman juohevassa hyväksymisessä oli, että ohjelmaluonnosta oli valmisteltu hyvin perusteellisesti jo ennalta. Kokouskeskustelussa esitetyt muutosehdotukset ohjelmaluonnokseen käsiteltiin vielä perusteellisesti eilisiltana työryhmässä.

Työryhmä hyväksyi osan ehdotuksista semmoisinaan ja osan muutettuina. Suuri osa ehdotuksista hylättiin. Työryhmän ehdotus oli lähellä tulla hyväksytyksi ilman yksityiskohtaista käsittelyä. Sen verran perinteitä kuitenkin kunnioitettiin, että ehdotukset käsiteltiin kohta kohdalta.

Vihreiden ympäristöpoliittinen ohjelma "Yhden pallon politiikkaa" on 34-sivuinen asiakirja, jossa käydään läpi ympäristökysymyksiä yksityiskohtaisesti vihreiden näkökulmasta. Ohjelma on jaettu viiteen eri teesiin. Ensin vihreät korostavat, että ympäristön alennusmyynti on lopetettava. Toisena teesinä on "eloonjääminen ensin, elintaso sitten". Vihreät vaativat myös elintilaa monimuotoisuudelle. Neljäntenä teesinä on vaatimus ympäristödemokratian laajentamisesta. Viidentenä teesinä on, että kansantuoteajattelusta on siirryttävä hyvinvointiajatteluun. Kaikkaan vihreät korostavat, että kestävän kehityksen retoriikka on muutettava konkreettisiksi teoiksi.

Meriläisen tapausta ei noteerattu

Eilen esitetyt puheenvuorot liikkuivat laidasta laitaan. Vastoin ennakko-odotuksia kansanedustaja Rosa Meriläisen tapausta ei noteerattu mitenkään.

Osmo Soininvaara sanoi kokoustauolla, että Meriläisen tapaus alkaa hänen mielestään olla jo kaluttu luu. Hän toivoi myös kohtuullisuutta keskusteluun. Hän myönsi, että Meriläinen on syyllistynyt rikkomukseen huumekokeilussaan. Rikkomus on kuitenkin hyvin pieni. Soininvaara kiisti, että Meriläisen tapaus olisi mitenkään asettanut vihreiden huumepoliittisen ohjelman kyseenalaiseksi. Hän muistutti, että varmasti esimerkiksi kokoomuksessa suhtaudutaan kielteisesti rattijuoppouteen, vaikka kokoomuslaisia syyllistyisikin tähän rikokseen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.05.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja