Vihreiden Niinistö: Nappia painetaan aiheen mukaan

Vihreät äänestivät hallitusta vastaan iltapäivällä, vaikka puolue on ollut mukana linjaamassa hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

Tuore oppositiojohtaja Ville Niinistö ei pidä tätä epäreiluna. Punaisen napin syynä oli mm. ydinvoimaratkaisu. 

– Hallitus on tehnyt talouspolitiikasta vaikeissa olosuhteissa ihan hyviä ratkaisuja, mm. helpottanut ihmisten pääsyä työelämään, mutta enemmän pitäisi tehdä ja meidän peruste epäluottamukselle oli kestävän energiatalouden ja uusiutuvan energian käyttöönoton viivästyminen ja sieltä tuleva työllisyyden menetys meidän puhtaan teknologian yrityksille.

Vihreät päättää äänestyslinjastaan tapauskohtaisesti.

– Me toivotaan, että hallitus tekee parempia esityksiä ja silloin niitä voi joskus myös tukea, mutta me olemme kriittinen ja rakentava oppositiopuolue.

Niinistö kuvailee tunnelmaa ennen äänestystä jopa hartaaksi.

– Entisenä poliittisen historian tutkijana tiedä, kun äänestytulos menee tiukaksi, moni voi pohtia, että tässä on historian lehtien havinaa. Suomessa ei ole hallitukset kaatuneet vuosikymmeniin ja tämä oli poikkeuksellisen lähellä.

Arhinmäki: Kaikki piti kaivaa paikalle

Entinen ministeri ja nykyinen oppposition kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) ei pitänyt päivän tulosta yllättyksenä. 
Puheenjohtaja Arhinmäen mukaan oli selvää, että kaikki kansanedustajat piti kaivaa paikalle, että hallitus selvisi äänestyksestä. 

– Hankalaa on se, että kansainväliset  ja kotimaiset asiantuntijat sanovat, että talouspolitiikkaa pitää muuttaa. Nyt kannattaisi elvyttää, kun korot ovat niin alhaalla ja se maksaa itsensä takaisin. Tarvittaisiin uusi alku. 

Arhinmäki epäilee, että tiukka äänestystulos ja keskiviikon talouskeskustelu eivät vaikuta hallituksen talouslinjaan.

– Kun pääministeri Alexander Stubbin puheita on kuunnellut niin, eipä paljon viestit tunnu menevän perille. Taitaa olla niin, että kansalaisten mielissä kokoomuksen ja Stubbin ylimielisyys on vain lisääntynyt.


Tällä hetkellä oppositiopuolueilla ei ole vireillä uutta välikysymystä. Edellisen kerran hallitus on kaatunut välikysymysäänestykseen vuonna 1958. 

Lue myös:

    Uusimmat