Mainos

Vihreiden Cronberg: Kunnissa täytyy varautua tulevaan

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg kiittelee Vanhasen hallitusta kuntien taloustilanteen parantamisesta. Hänen mukaansa hyvään tilanteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua.

- Kunnissa kyse on nyt tulevaan varautumisesta. Tässä mielessä ilmastonmuutos nousee esiin tärkeimpänä kysymyksenä. Toisena on syrjäytyminen ja köyhyys, hän linjaa MTV:n Huomenta Suomen vaalitentissä.

Cronbergin mukaan ilmastovastuu voi tuntua kaukaiselta asialta kuntien päätöksenteossa. Kuitenkin toimet sen hidastamiseksi ratkaistaan juuri kuntatasolla.

Tämän vuoksi yksityisautoilusta julkiseen liikenteeseen siirtymistä tulee Cronbergin mukaan tukea sekä kepein että porkkanoin. Tietullit Cronberg listaa mahdollisiksi niillä alueilla, joissa julkisen liikenteen käyttö on mahdollista. Kehittämisen painotukset olisivat raideliikenteessä.

Vihreät arvottavat kunnallisvaalikampanjassaan korkealle myös julkisten palveluiden puolustamisen. Niiden osalta tasa-arvoisuus ei usein toteudu.

- Kun tarvitset lääkäriä, sinulla pitää olla mahdollisuus saada se aika terveyskeskuksesta.

Yksityistämistä Cronberg ei näe pelkkänä peikkona. Kun kyse on esimerkiksi teknisistä palveluista, se voi olla toimiva ratkaisu. Myös jossain tapauksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden kohdalla yksityistäminen on hyvä asia.

- Painotamme sitä, että kunnilla on vastuu kaikista palveluista ja niiden toimivuudesta. On kuitenkin palveluita, joita yksityinen sektori ei voi hoitaa. Kuntalaiset tarvitsevat esimerkiksi kirjastopalveluita, ja niiden laatu todennäköisesti heikkenisi, jos ne yksityistettäisiin.

Jos talouden alamäki jatkuu, Cronberg hakisi terveydenhuollon säästöjä ennaltaehkäisystä. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluissa keskitytään liikaa pitkälle edenneiden sairauksien hoitoon. Esimerkiksi satsaamalla nyt nuorten mielenterveyspalveluihin saataisiin säästöjä tulevaisuudessa.

- Kuntapäättäjien tulee olla rohkeita ja nähdä, että pidemmällä aikavälillä siitä tulee säästöjä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.