Mainos

Vihreät yksimielisinä hallitusvääntöön

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg myöntää, että puolue joutuu varmasti tekemään kompromisseja päästäkseen hallitukseen. Viikunanlehden tai ekomerkin rooliin puolue ei kuitenkaan suostu.

Vihreä liitto tavoittelee osallistumista seuraavan hallitukseen. Puolueen valtuuskunta ja eduskuntaryhmä päättivät asiasta Helsingissä yksimielisesti.

Suljettujen ovien takana käydyssä kokouksessa laadittiin puolueen vastaukset hallitustunnustelija Matti Vanhasen (kesk.) seitsemään kysymykseen. Vastausten sisällöstä ei suostuttu kokouksen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa kertomaan juuri mitään.

Puheenjohtaja Tarja Cronberg toisteli vain, että kynnyskysymyksiä ei ole ja hallitusohjelman kokonaisuus ratkaisee. Sen on oltava riittävästi kunnianhimoinen ilmastopolitiikassa, ja perusturvaa kehittävä köyhyyttä vähentävään ja työnteon kannattavuutta parantavaan suuntaan. Ympäristön- ja luonnonsuojelun on syytä olla korkealaatuista.

Cronberg antoi kuitenkin ymmärtää, että vastauksesta on luettavissa, että kuudennen ydinvoimalan ja uusien tekojärvien rakentaminen ei vihreitä miellytä. Myös kehitysapu on vihreille tärkeä.

Puolueen jäämistä oppositioon ei Cronbergin mukaan kokouksessa vaadittu.

- Eduskuntaryhmä ja valtuuskunta olivat erittäin yksimielisiä, totesi Cronberg.

Herkkä neuvottelutilanne näkyi siinä, että ulos purkautuneen vihreän kokousväen suut oli tukittu. Cronbergin mukaan heitä ei ole kielletty puhumasta, vaan muistutettu siitä, että vastaukset ovat prosessissa ja julkisia ylihuomenna kello 12.

Vihreiden neuvotteluasemat eivät ole hullummat, sillä keskusta ja kokoomus saivat vain niukin naukin yli 100 eduskuntapaikkaa ja pelkkä RKP ei oikein riitä täydennykseksi.

Vihreiden ottamista hallitukseen puoltavat myös heidän osaamisensa ilmasto- ja energiapolitiikassa ja tietynlainen porvarihallituksen ilmeen pehmentämisen tarve. Punavihreä oppositiorintama eduskunnassa olisi porvarihallitukselle myös turhan hankala poliittinen vastus.

Kompromisseja edessä

Kokouksen avauspuheessaan Cronberg korosti, että vihreät eivät lähde hallitukseen millä hinnalla hyvänsä. Puolue ei hänen mukaansa suostu hallituksen viikunanlehden tai ekomerkin rooliin.

- Yksityiskohdissa joudumme varmasti tekemään kompromisseja, mutta niin varmaan muutkin.

Cronberg arvosteli myös Fortumin ja Teollisuuden Voiman ilmoitusta aloittaa kuudennen ydinvoimalan ympäristöarviointi juuri hallitusneuvottelujen kynnyksellä. Hän ei pitänyt energiayhtiöiden menettelyä demokratian kannalta tarkoituksenmukaisena.

Cronbergin mukaan poliittisen vaikuttamisen kulttuuri kovenee ja ajoitukset kertovat vahvasta pyrkimyksestä vaikuttaa seuraavan hallituksen ohjelmaan.

"Viikunanlehtipuolueeksi" vihreät leimasi äskettäin entinen puhemies Paavo Lipponen (sd.), joka sanoi vihreiden "myyvän äitinsä" eli luopuvan ydinvoiman vastustamisesta päästäkseen hallitukseen.

Viimeksi puolueen hallitustaival katkesi kesken vaalikauden päätökseen viidennestä ydinvoimalasta. Puolue päätti marssia oppositioon vastoin silloisen puheenjohtajansa Osmo Soininvaaran kantaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.