Mainos

Vihreät: Vanhempainlomaan isälisä

Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi ja puoluesihteeri Ari Heikkinen ehdottavat vanhempainlomaan erityistä isälisää, jonka vain isät saisivat käyttää. Hassi ja Heikkinen haluavat myös, että äitiydestä koituvat kustannukset pitää jakaa kaikkien työnantajien kesken.

-Yhteiskunnan tulee kannustaa isiä luomaan hyvä suhde lapsiinsa alusta asti erityisellä isälisällä. Se olisi neljän viikon pituinen vanhempainloman lisäksi tuleva jakso, Hassi ja Heikkinen ehdottavat.

Niissä perheissä, joissa isä käyttää vanhempainlomasta äitiä pidemmän osuuden, isälisän voisi käyttää myös äiti. Vastaava neljän viikon isälisä on käytössä Norjassa, ja Ruotsilla on oma mallinsa. Nykyään kaksi kolmannesta norjalaisistä käyttää isyyslomansa.

Hassi ja Heikkinen arvelevat, että vähäinen into lähteä isyyslomalle Suomessa johtuu taloudellisista syistä, koska miehet yleensä ansaitsevat enemmän kuin naiset.

Hassi ja Heikkinen ehdottavat myös, että äitiyslomista ja muista perhepoliittisista vapaista aiheutuvat kustannukset pitää jakaa nykyistä tasaisemmin kaikkien työnantajien kesken. Yksi ratkaisu olisi, että Kelan työnantajille maksamia korvauksia vanhempainlomakustannuksista korotettaisiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.