Mainos

Vihreät vaativat tasa-arvoraportteja

Vihreä liitto esittää, että yritykset ja organisaatiot ryhtyisivät laatimaan vuotuisia tasa-arvoraportteja, joiden perusteella voidaan seurata tasa-arvon kehitystä. Raporteissa tulisi käsitellä myös keski-ikäisiin ja ikääntyviin naisiin kohdistuvaa ikärasismia.

Vihreän liiton hallitus ja puolueen naisjärjestö julkistivat tänään naisten asemaa koskevan kannanoton. Siinä esitetään raportoinnin ohella myös äitiys- ja vanhempainlomien kustannusten jakamista uudella tavalla.

Nykyisin vanhemmuuteen liittyvät kustannukset sälytetään yksipuolisesti äitien työnantajille. Vihreät ovat ristineet ilmiön "munasoluloukuksi".

Vanhempainloman ja sairaan lapsen hoitopäivien palkat tulisi maksaa erillisestä rahastosta. Varat koottaisiin esimerkiksi yrityksen käyttökatteeseen perustuvalla maksulla, johon kaikki työnantajat osallistuisivat.

Vanhempainlomaan puolue liittäisi kuukauden mittaisen isälisän, jonka voisi pitää kaksinhuoltajaperheissä ainoastaan isä. Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi pitää aiheellisena huolta siitä, että puolueet ovat saaneet eduskuntavaaleihin ehdokkaiksi aiempaa vähemmän naisia.

Se ei kuitenkaan koske vihreitä, joiden ehdokkaista enemmistö on naisia. Listoilla on 100 naista ja 96 miestä. Myös puolueen kannattajakunnan selvä enemmistö on naisia. Sitoutumattomien naiskansanedustajien vuoksi puolueen eduskuntaryhmässä on enemmän vihreiden naisten kuin vihreän liiton jäseniä.

Nykyisessä eduskunnassa on kaikkiaan 69 naista. Suomi sijoittuu tällä luvulla kansainvälisessä vertailussa viidenneksi. Edellä ovat Ruotsi, Norja, Tanska ja Hollanti.

Vihreät pitävät koko yhteiskunnan kannalta tärkeänä, että naiset saavat kykyjään vastaavaa työtä ja että molempia sukupuolia kohdellaan tasapuolisesti.

Puolueen kannanotossa muistutetaan tutkimuksesta, jonka mukaan 90-luvun lama näyttää kärjistäneen epätasa-arvoa. Vuonna 1995 vain joka kolmannella akateemisesti koulutetulla naisella oli vakituinen työpaikka, miehistä yli puolella. Tuloerot olivat huomattavat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.