Mainos

Vihreät tyytyväisinä uuteen valtuustokauteen

Vihreät voivat olla varsin tyytyväisiä tulokseensa eilisissä kuntavaaleissa. Vihreät nosti kannatustaan koko maassa nousten vasemmistoliiton edelle. Helsingissä vihreistä tuli kokoomuksen jälkeen suurin puolue.

Vihreiden kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Johanna Sumuvuori uskoo, että vihreiden suosion taustalla on useita syitä.

- Ensinnäkin meillä oli valtakunnallisesti enemmän ehdokkaita kuin koskaan aiemmin. Kampanjakoneisto oli todella hyvin rasvattu ja (vaali)piirien työntekijät tekivät paljon hommia, Sumuvuori sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Keskeisenä syynä vihreiden voitonmarssissa Sumuvuori pitää myös sitä, että puolueella oli selkeä vaaliohjelma. Vihreät panostivat vaaleissa etenkin joukkoliikenteen parantamiseen, ruuhkamaksujen tärkeyteen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Sumuvuori harmittelee kuitenkin, että esimerkiksi puheenjohtajien kuntavaalitenteissä perinteiset, arkiset kuntavaaliteemat jäivät kunnallisvaalikeskusteluissa muiden teemojen varjoon. Syynä tähän on maailmalla vellova talouskriisi. Vihreät eivät kuitenkaan muuttaneet peruslinjaustaan.

- Mielestäni oli hyvä, että otimme kentällä esille joukkoliikenteen, koulut, nuorten mielenterveyspalvelut ja niin edelleen. Niistä on kuitenkin näissä vaaleissa kysymys, Sumuvuori muistuttaa.

"Emme henkilöityneet yhteen persoonaan"

Kokoomuksella puheenjohtaja Jyrki Katainen antoi Toivotalkoisiin selkeästi kasvonsa. Samoin SDP henkilöityi vaaleissa vahvasti tuoreeseen puheenjohtajaan Jutta Urpilaiseen. Vihreillä oli ääniharavansa Osmo Soininvaara, mutta silti Sumuvuori kiistää, että yksittäisillä henkilöillä olisi voittoon ratsastettu.

- Emme henkilöityneet yhteen henkilöön tai persoonaan. On hyvä mennä erilaisilla kärjillä, koska alueetkin ovat erilaisia.

Keskustan lasku ja kokoomuksen nousu yllättivät Johanna Sumuvuoren.

- Politiikassa täytyy välillä käydä tällaisia ravistuksia. On paljon puhuttu siitä, ettei mikään koskaan muutu, ja ettei politiikka kiinnosta ihmisiä. Ehkä eroja puolueiden välillä voisi nyt alkaa nähdä.

Kansanedustaja Johanna Sumuvuoren mielestä Helsingin seutu vihertyy sen sijaan, että se porvarillistuisi. Hänen mukaansa Helsingin seutu on jo nyt Euroopan vihrein pääkaupunkiseutu.

- Tästä on hyvä jatkaa sekä euro- että eduskuntavaaleihin. Uskon, että tämä on (vihreiden suosio) on pysyvämpi trendi.

Sumuvuori uskoo, että kuntavaaleissa ansaitut äänet heijastavat sitä, että kansan keskuudessa on oltu tyytyväisiä hallituspuolueiden tekemään politiikkaan.

- Uskaltaisin ajatella, että me vihreät olemme saaneet hallituksessa tyydyttäviä tuloksia aikaan, koska äänestäjät palkitsivat meidän tällä tavoin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.