Mainos

Vihreät: Työlupamenettelyä järkeistettävä

Vihreiden mielestä ulkomailta tulevien työlupamenettelyä pitää muuttaa, jotta maahanmuuttajia saadaan houkuteltua Suomeen.

Vihreät hoputtavat hallitusta toimiin maahanmuuttajien houkuttelemiseksi Suomeen. Puolueen mukaan ongelman ydin on työvoimaperusteista maahanmuuttoa koskevassa lainsäädännössä.

Vihreiden mielestä hallituksen maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa tiedostetaan jäykän työlupamenettelyn ongelmat, mutta ei vielä puututa niihin. Vihreät vaativatkin suomalaisen työlupamenettelyn järkeistämistä.

EU:n ulkopuolelta tulevan pitäisi puolueen mukaan saada viisumi kolmeksi kuukaudeksi työnhakua varten. Nykyisin ulkomaalaisen työnteko Suomessa edellyttää pääsääntöisesti työntekijän oleskelulupaa, jota pitää hakea jo kotimaasta käsin.

- Järjestelmän mahdottomuutta kuvaa esimerkiksi se, että Länsi-Afrikassa Suomen ainoa suurlähetystö on Nigerian Abujassa, joka on tuhansien kilometrien päässä Senegalista, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala sanoi Helsingissä puolueen Maahanmuuttajat töissä Suomessa -seminaarissa.

Vihreät ehdottavat, että viisumin hakumahdollisuuksia helpotettaisiin niillä alueilla, joilla ei ole Suomen lähetystöä. Puolueen mukaan viisumia pitäisi voida anoa esimerkiksi toisen EU-maan lähetystöstä.

Pohjoismaissakin laittomia maahanmuuttajia

Seminaarissa puhuneen Ruotsin Caritas-säätiön johtajan George Josephin mukaan koko maahanmuuttajien ympärillä käyty keskustelu on yksipuolista. Hänen mukaansa etenkin turvapaikanhakijoita käsitellään aina vain kontrollin ja rajavalvonnan kannalta, vaikka Suomeakin uhkaa kohta työvoimapula.

- Tämä kertoo, että maahanmuuttopolitiikassa on jotain perusteellisesti vialla, Joseph sanoi.

Joseph pitää kummallisina väitteitä, että Suomessa ei asuisi laittomia maahanmuuttajia.

- Arvioiden mukaan Pohjoismaissa on kymmeniätuhansia laittomia maahanmuuttajia. Islannissa heitä ei ehkä ole.

Josephin mielestä on pöyristyttävää, että jotkut maat yrittävät rajoittaa laitonta maahanmuuttoa epäämällä paperittomilta ihmisiltä terveydenhuollon. Josephin mukaan tällainen menettely vaarantaa myös maan muiden asukkaiden turvallisuuden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.