Mainos

Vihreät tukevat EU:n maatalousesitystä

Tukea tulisi vihreiden mukaan kohdistaa tulevaisuudessa enemmän viljelijäperheille.

Vihreä liitto pitää EU:n komission viime viikolla hyväksymää maataloustukiuudistusta askeleena oikeaan suuntaan.

Vihreät kiittelevät esitystä siitä, että se suosisi ympäristöystävällisempää maataloutta, ohjaisi sitä pois ylituotannosta ja kannustaisi viljelijöitä markkinasuuntautuneempaan tuotantoon. Vain tuotantomääriin sidotun tuen sijasta suorista tuista 20 prosenttia suunnattaisiin jatkossa maaseudun kehittämiseen.

Vihreän liiton maaseutu- ja aluepoliittisen työryhmän puheenjohtaja Sampsa Heinonen ja puoluesihteeri Ari Heikkinen löytävät esityksestä myös puutteita. Heidän mielestään tukea tulisi kohdistaa enemmän viljelijäperheille ja muille maaseudun asukkaille eikä vain "helunoille ja hehtaareille".

-Nykyisen tuotannon laajuuteen sidottu könttäsummatuki voi jäädä todella pieneksi nuorille viljelijäperheille, jotka ovat vasta kasvattamassa tilansa kokoa haluttuun laajuuteen, Heinonen perustelee.

Hän ihmetteleekin, miksei MTK näe ehdotuksen mahdollisuuksia. MTK on sanonut ehdotuksen johtavan näennäisviljelyyn, kun osa tuesta tulisi könttäsummana.

-Ei ole kuitenkaan parempi ratkaisu, että viljelijät investoivat itsensä kipeiksi lähes teollismaiseen tuotantoon, jonka kilpailukyky ei luonnonolosuhteiden takia ole sittenkään Keski-Euroopan parhaiden alueiden tasolla. Ei myöskään ole mitään mieltä kannustaa tuilla sellaisten tuotteiden tuotantoon, joille ei ole kysyntää markkinoilla.

Vihreät korostavat kannanotossaan, että Suomen maatalouden tulevaisuus on osaamisessa ja tuotteiden erilaistamisessa. Uudistus tekisi heidän mukaansa pakolliseksi maatilakohtaiset laatujärjestelmät, joiden käyttöönotossa Suomi on ollut edelläkävijämaa. Heinonen pitää myös tärkeänä, että ympäristönhoito ja maisemapalvelut nähdään tulevaisuudessa tuotteina siinä missä viljakilot ja maitolitrat tänään.

Puoluesihteeri Heikkinen uskoo uudistuksen kannustavan nykyistä voimakkaammin maatalouden ravinnepäästöjen vähentämiseen. Hän muistuttaa suomalaisten maataloustuottajien olevankin jo hyvin motivoituneita, kun vesistöjen ja erityisesti Itämeren levätilanteen ja maatalouden ravinnepäästöjen yhteys tunnetaan aina vain tarkemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.