Mainos

Vihreät: Päiväkoteihin yksi kasvisruokapäivä viikossa

Vihreät haluaa tehdä tulevista kunnallisvaaleista ilmastovaalit. Puolue julkisti tänään oman ilmastoreforminsa. Siinä muistutetaan, että valtuustoihin valittavat ihmiset päättävät, millaistailmastopolitiikkaa paikallisesti oikein tehdään.

Vihreillä on esittää toistakymmentä ratkaisua ilmastokriisiin. Keskeisessä asemassa on ruoka. Reformissa tuodaan esiin, että merkittävä osa ilmastopäästöistä tulee ruuan, erityisesti lihan ja maitotuotteiden tuotannosta. Kasvispainotteinen ruokavalio olisi nykyistä parempi sekä koko planeetan että kunkin itsensä terveydelle.

Vihreiden mielestä päiväkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa tulee ottaa käyttöön yksi kasvisruokapäivä viikossa. Kunnan keittiöissä olisi suosittava luomu- ja myös lähiruokaa, jos se vain on mahdollista. Kunnan omia metsiä olisi suojeltava ja hiilivarantoja kasvatettava.

Selvää on, että vihreiden mielestä on tärkeää tehdä kunnista energiapihejä. Puolue opastaa, että katuvalaistuksessa ja liikennevaloissa olisi siirryttävä huipputehokkaaseen leditekniikkaan. Toimistokoneiden ja kylmälaitteiden hankinnassa kunnille ei saisi kelvata muut kuin energian kannalta kaikkein tehokkaimmat välineet. Kunnan omistamissa asuintaloissa olisi siirryttävä asuntokohtaiseen veden kulutuksen mittaukseen.

Vihreät harmittelee myös, että noin kolmannes automatkoista on alle kolmen kilometrin mittaisia. Näistä valtaosan voisi tehdä jalan tai pyöräille. Puolue kiittelee, että Oulussa jo viidennes kaikista matkoista kuljetaan pyörällä. Reformissa vaaditaankin kuntiin kattavaa pyöräteiden ja -parkkien verkkoa. Kuntakeskukset olisi suunniteltava kävelypainotteiseksi ja kaupungeissa olisi lisättävä kävelykatuja.

Vihreä ilmastoreformi - 12 ratkaisua ilmastokriisiin -asiakirjan valmistelusta on vastannut puolueen ilmastoasiantuntija kansanedustaja Oras Tynkkynen. Reformia oli esittelemässä myös puolueen puheenjohtaja työministeri Tarja Cronberg.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.