Mainos

Vihreät: Natura avain uudenlaiseen luonnonsuojeluun

Vihreässä liitossa ollaan äkeissään Natura 2000 -ohjelman vastaisesta kampanjoinnista. Puolueen mielestä Naturasta on tehty luontoa suurempi asia; sitä käytetään lyömäaseena, kun halutaan tupajumiuttaa Suomen aktiivinen ympäristöpolitiikka.

Vihreän liiton liittokokouksessa Helsingissä tänään hyväksytyssä kannanotossa kehotetaan, että Naturan kuulemiskierroksen jälkeen on käytävä asiallinen keskustelu ohjelman yksityiskohdista. Puutteet ja mahdolliset virheet on korjattava, mutta ohjelmaa ei ole varaa tyrmätä. Kannanotossa muistutetaan, että myös täydennysesitykset on otettava vakavasti ja tutkittava huolellisesti.

Vihreät lähtevät siitä, että Natura on avain uudenlaiseen luonnonsuojeluun. Ohjelma on välttämätön osa Suomen luonnonmonimuotoisuuden suojelemista, ja ilman sitä monien kasvi- ja eläinlajien elinympäristöt häviäisivät vähitellen.

Vihreä liitto muistuttaa, että monimuotoisuuden säilyttäminen avaa uusia mahdollisuuksia kehittää luontomatkailua ja virkistyspalveluja eri puolilla Suomea. Kannanotossa korostetaan, että vastoin yleistä käsitystä Natura ei tuo myöskään uusia rajoituksia luonnossa liikkumiseen ja jokamiehen oikeuksiin.

Kannanotossa huomautetaan myös, että tähän mennessä Suomi on saanut EU:lta 45 miljoonaa markkaa Natura-alueiden lunastukseen. Tänä vuonna Suomi on saamassa 35 miljoonaa markkaa EU:n LIFE-rahaa.
-Onko valtiovarainministerillä ja muilla suojelun vastustajilla varaa olla vastaanottamatta näitä rahoja, kysytään kannanotossa.

Kansanäänestys rahaliitosta

Liittokokous antoi myös laajan kannanoton rahaliitto Emusta. Kannanotossa tuodaan esiin Emuun liittyviä epävarmuustekijöitä ja heikkoja puolia. Sinänsä siinä ei oteta kantaa, pitäisikö Suomen liittyä Emuun vai ei. Tämän päätöksen aika vihreissä on loppusyksystä.

Vihreiden mielestä Suomea ei voi pakottaa yhteisvaluuttaan vastoin tahtoaan. Suomen Emu-jäsenyydestä päättää eduskunta, ja päätös voidaan tehdä aikaisintaan keväällä 1998, kun on selvää, minkälaiseksi Emu muodostuu lähtökohdiltaan.

Liittokokous vaati, että sitä ennen järjestettävä kansanäänestys. Esitettävä kysymys kuuluu: Tuleeko Suomen liittyä Emun kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa - kyllä vai ei.

Luonnollisesti vihreä liitto otti kantaa myös energiakysymyksiin. Kannanoton johtavana teemana on, että hiilidioksidipäästöt on käännettävä laskuun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.