Mainos

Vihreät muuttaisivat asepalveluksen vapaaehtoiseksi

Esitys on osa puolueen uutta periaateohjelmaa, joka on määrä hyväksyä vihreiden puoluekokouksessa Hämeenlinnassa viikonloppuna.

Suomen tulee luopua yleisestä asevelvollisuudesta, vihreän liiton luonnos uudeksi periaateohjelmaksi esittää. Vapaaehtoiseen asepalvelukseen siirtyminen tietäisi esityksen mukaan myös siviilipalveluksesta luopumista.

Periaateohjelma on määrä hyväksyä vihreiden puoluekokouksessa Hämeenlinnassa viikonloppuna. Puoluekokouksessa ei ole tällä kertaa henkilövalintoja, joten neljän vuoden välein uusittavan ohjelman käsittely on kokouksen tärkeimpiä asioita.

Kun nykyisessä ohjelmassa torjutaan Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon, uudessa luonnoksessa ei mainita Natoa lainkaan. Sen sijaan siinä kannustetaan kehittämään erityisesti siviilikriisinhallintaa.

Puolueen kanta ydinvoimaan esitetään muotoiltavaksi nykyistä pyöreämmin: "Riittävästi kestäviä tapoja korvata fossiiliset polttoaineet energiantuotannossa on jo olemassa. Ydinvoiman kaltaisia epävarmoja hätäratkaisuja ei tarvita". Nykyohjelmassa vaaditaan selväsanaisesti, että ydinvoimasta on asteittain luovuttava.

Puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala totesivat puoluevaltuuskunnan kokouksessa huhtikuussa, että puolueella ei ole kynnyskysymyksiä hallitusneuvotteluille.

Kun linjaus sai ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin nokittamaan vihreitä takinkäännöstä ydinvoimakysymyksessä, puoluesihteeri Ari Heikkinen vastasi puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän päättävän yhdessä suhtautumisesta hallitusyhteistyöhön, jos muut vaatisivat lisäydinvoiman rakentamista.

Kokousruuhka kesäkuussa

Vihreät aloittavat kokouksellaan alkukesän puoluekokousten sarjan. Varsinainen ruuhkaviikonloppu koittaa kahden viikon kuluttua, jolloin pidetään kolme puoluekokousta.

Keskustalla ja RKP:llä on molemmilla 100-vuotisjuhlakokoukset, keskustalla Oulussa ja RKP:llä Vaasassa. Kokoomuslaiset ovat koolla Joensuussa.

Kevään ensimmäinen puoluekokous pidettiin jo kaksi viikkoa sitten, kun vasemmistoliitto joutui pitämään ylimääräisen puoluekokouksen valitakseen seuraajan ovet paukkuen pois lähteneelle Suvi-Anne Siimekselle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.