Mainos

Vihreät moittivat hallituksen veroratkaisua

Vihreä liitto on tyytymätön hallituksen tupo-ratkaisuun liittämiin veropäätöksiin. Puolue on pettynyt siihen, ettei pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetä riittävästi.

Liiton hallitus arvioi tänään, että ensi vuodelle sovittu pieni veronalennus suosii päinvastoin suurituloisimpia ryhmiä. Seuraavankin vuoden ratkaisu kohdistuu pieni- ja keskituloisiin vain varsin lievästi.

Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi sanoi puolueen pitävän ehdottomasti kynnyskysymyksenä asian ratkaisemista helmikuussa käytävissä vuoden 1999 budjetin kehysneuvotteluissa. Se on myös takaraja, koska muita talousarvioita ei nykyinen hallitus enää tee.

Vihreät muistuttavat viime syksyn budjettiriihessä tehdystä sopimuksesta, jonka mukaan tulonkevennykset kohdistetaan eri tuloluokkiin painopisteenä pieni- ja keskituloiset palkansaajat. Sopimuksen mukaan veronkevennyksistä päätettäessä otetaan huomioon työllisyyden edistäminen ja inflaation hillintä. Verotuksen painopistettä muutetaan lisäksi työn verottamisesta ympäristö- ja energiaverotukseen.

Vihreät katsovat, ettei heidän näkemyksiään otettu riittävästi huomioon hallituksessa. Selkeä korotus kunnallisverotuksen ansiotulovähennykseen olisi pitänyt toteuttaa jo ensi vuonna. Myönteisenä puolue pitää työn jakamisen helpottamista korottamalla vuorotteluvapaalle jäävien korvausta ja alentamalla osa-aikaeläkkeen ikärajaa.

Vähemmän koulutettujen työnsaannin esteenä vihreät pitävät työn verokiilaa eli työnantajan työstä maksaman hinnan ja työntekijälle käteen jäävän palkan välistä eroa.

Hedelmöityshoitoa myös naispareille

Vihreä liitto otti tänään kantaa myös hedelmöityshoitoa koskevaan oikeusministeriön työryhmän esitykseen. Liiton mielestä hoidon edellytykseksi ei voida asettaa sitä, että nainen elää parisuhteessa miehen kanssa.

Lakiesitys on puolueen näkemyksen mukaan tässä suhteessa perustuslain vastainen. Hoitoa tulisi antaa myös yksin vanhemmaksi haluaville naisille ja naispareille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.