Vihreät ministerit: Öljyn hinta nousi ennustusten mukaa

Vihreät toivovat, että öljyn hinnannousu antaisi pontta raideliikenteen investointien kasvattamiseen sekä uusiutuvien luonnonvarojen entistä tehokkaampaan käyttöön. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla Anttila arvelee, että keskustan välikysymys polttoaineverosta on pinnalla taatusti kunnallisvaaleihin saakka. Siitä vedetään nyt kaikki irti. Silti poliitikkojen olisi syytä katsoa pidemmälle kuin lokakuun loppuun, hän antaa ymmärtää.

Anttila oli mukana vihreiden ministerien aamukahvikahvitilaisuudessa tiistaina. Ministerit Osmo Soininvaara ja Satu Hassi (kuvassa) ilmoittivat seisovansa kuorma-autoilijoiden väliaikaisen tuen takana, mutta pitivät selvänä, ettei tukea voi jatkaa ikuisesti.

Peruspalveluministeri Soininvaara huomautti raskaan liikenteen olevan Suomessa itse asiassa aliverotettua verrattuna moniin EU-maihin. Siitä aiheutuvat kustannukset ovat nimittäin suuremmat kuin kerätyt verot. Öljyn tuotannon hidastuminen ja hintojen nousu on tapahtunut tosiasia, josta asiantuntijat ennustivat jo vuosia sitten. Se ei johdu öljyn loppumisesta sinänsä, vaan siitä, että pumppaaminen on entistä hitaampaa.

-Öljyn hinta todennäköisesti vielä nousee seuraavien kymmenen vuoden kuluessa, sanoo Soininvaara. Soininvaaran mukaan on outoa arvostella Opec-maiden päätöstä rajoittaa tuotantoa. Miksi siitä ei syytetä myös ulkopuolisia maita, kuten Norjaa, Englantia ja Yhdysvaltoja, jotka säästelevät tosiasiassa omia varantojaan, hän kyselee.

Vuotoksen allas ei tuo lisäenergiaa


Ympäristöministeri Satu Hassi ei usko, että öljyn hinnan nousu tai muut taloudelliset intressit vahvistaisivat ydinvoiman puolesta lobbaavien asemia tai sitä, että mm. Vuotoksen altaan rakentamista voitaisiin ajaa tällä perusteella.

-Altaalla ei ole yhteiskuntataloudellista merkitystä, eikä sillä olisi juuri osaa ydinvoimatuotannossa muuten kuin säännöstelyaltaana. Tulevaisuudessa käydään hänen mukaansa keskustelua ehkä maakaasun ja ydinvoiman välillä, mutta maakaasunkin hinta voi nousta öljyn rinnalla.

Hassi arvelee, että muut uusiutuvat luonnonvarat ovat tulossa. Tuulivoima, aurinkoenergia sekä maalämpö saavat enemmän kysyntää. Sen myötä kehittyy tuotantoteknologiakin, ja tuotteet halpenevat. Soininvaara vetää esiin puuhakkeen käytön lämpöenergiana. Sen varaan rakennettu tuotanto olisi kaiken lisäksi haja-asutusalueilla työllistävä tekijä. Puuhake lojuu turhaan metsäisessä maassa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat