Mainos

Vihreät lopettaisivat dieselveron

Lisäksi vihreiden liikennepoliittisessa ohjelmassa lopetettaisiin moottoriteiden rakentaminen ja perittäisiin ruuhkamaksuja.

Vihreiden mielestä dieselvero joutaa lakkautettavaksi. Porissa kokoontuneen puoluevaltuuskunnan mukaan dieselautot kuluttavat vähemmän polttoainetta ja tuottavat vähemmän päästöjä, joten niihin kohdistuva lisävero joutaa poistettavaksi.

Vihreiden liikennepoliittiseen ohjelmaan sisältyy yli 70 toimenpide-ehdotusta, joilla liikennettä ohjattaisiin kestävämpään suuntaan. Uusien moottoriteiden rakentamisen vihreät lopettaisivat. Liikennettä pitäisi ohjata niin, että oman auton käyttämiselle tarjotaan vaihtoehtoja sekä suurkaupungeissa että maaseudulla.

Polttoaineiden verotusta ei sen sijaan tarvitse kiristää. Ohjelma pitää ruuhkamaksuja sosiaalisesti ja aluepoliittisesti reilumpana tapana periä korvausta autoilun haitoista.

Ohjelmaan sisällytettiin myös tiukempi kannanotto biopolttoaineista. Vihreiden mielestä biopolttoaineiden osuus tavallisissa polttoaineissa pitää nostaa neljään prosenttiin vuoteen 2010 mennessä, sitten 6,5 prosenttiin vuoteen 2015 ja 10 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Ruotsi malliksi kestävässä liikennepolitiikassa

Ohjelmaa valmistellutta työryhmää veti kansanedustaja Oras Tynkkynen, joka nosti Ruotsin esikuvaksi sekä biopolttoaineiden käytössä että kestävässä liikennepolitiikassa muutenkin.

- Ruotsi satsaa uusiin ratoihin 12 kertaa niin paljon kuin Suomi, ja ruotsalaiskaupungeissa joukkoliikennettä on tuplasti niin paljon kuin Suomessa. Ruuhkamaksut ovat vähentäneet Tukholmassa autoilua 20 prosenttia, Tynkkynen luetteli naapurimaan saavutuksia.

Liikennepoliittisessa ohjelmassa perättiin myös eheämpää yhdyskuntarakennetta, satsauksia etätyöhön sekä kevyeen liikenteeseen, pyöräilyyn ja kävelyyn. Vihreiden nuorten aloitteesta esimerkeiksi joustavasta kaupunkiliikkumisesta lisättiin myös skeittaus ja rullaluistelu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.