Mainos

Vihreät: Liikenneverot ympäristöohjaaviksi

Vihreä liitto haluaisi siirtää valtion ensi vuoden talousarviossa ympäristöverojen painopistettä polttonesteiden verotuksesta energia- ja sähköveroon.

Vihreät kritisoivat julkisuuden tietoja puolueen yritystoiminnasta


Tämä olisi mahdollista esimerkiksi laskemalla polttoaineveroa 40 pennillä litralta ja nostamalla vastaavasti sähköveroa yhdellä pennillä kilowattitunnilta. Tällaista mallia on esittänyt ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.).

Vihreän liiton hallitus arvioi tänään, että muutos parantaisi liikenteen verotuksen ympäristöohjaavuutta, mutta ei lisäisi kokonaisverorasitusta. Vihreät vaativat budjettiin myös verohelpotuksia ympäristöystävällisiä polttoaineita käyttäville ajoneuvoille ja sähköautoille.

Esimerkiksi biodieseliltä voitaisiin määräajaksi poistaa sen käytön nykyisin tehokkaasti estävä dieselvero. Vihreät olisivat valmiita porrastamaan myös auton vuotuista käyttömaksua vähäpäästöisiä ajoneuvoja suosivaksi.

Puolue haluaisi nostaa joukkoliikenteen työsuhdelipun verotuksessa tasaveroiseen asemaan autoedun kanssa. Joukkoliikennelipulle on joko annettava käypää hintaa alempi verotusarvo tai autoedusta on perittävä täysi verotusarvo.

Vihreät ovat pettyneitä siihen, että tulevaisuuspaketissa sivuutettiin ratahankkeet lähes kokonaan. Liiton hallitus vaatii, että ratamäärärahojen taso on pidettävä budjettikehyksissä reilussa kahdessa miljardissa markassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.