Vihreät kohottaa ulkopoliittista profiiliaan

Vihreiden puheenjohtajan mukaan tänä syksynä on edessä tärkeitä ulkopoliittisia päätöksiä. Tarja Cronbergin mielestä Suomen ei kuitenkaan ole syytä liittyä Natoon.

Vihreät haluaa selvästi kohottaa ulkopoliittista profiiliaan. Puolueen puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg asettautui tänään vihreiden valtuuskunnassa Tampereella nykykeskustelun yläpuolelle, kun hän kehotti lopettamaan keskustelun ulkopoliittisesta keskustelusta. Sen sijaan hän kannusti niin oppositiota kuin hallituspuolueitakin keskittymään lopultakin sisältöön.

Cronbergin puhe oli selvä vihreiden ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjanveto. Hän toisti vihreiden kielteisen kannan Suomen jäsenyyteen Natossa: jäsenyys ei vahvistaisi Suomen turvallisuutta.

Cronberg teki selväksi myös sen, että hän ei näe mitään syytä osallistua Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) toimintaan. Tätä kantaa puoltavat hänen mielestään niin valinnanvapaus kuin liikkumavarakin.

- Tähän mennessä olemme nähneet vasta retorista lämmittelyä, mutta pian saamme tehdä kovia ulkopoliittisia johtopäätöksiä: minne laitetaan kriisinhallinnan resurssit, osallistutaanko Naton nopean toiminnan joukkoihin ja kuinka lähelle Natoa mennään.

Cronbergin mielestä viimeaikainen keskustelu osoittaa, että Suomessa tarvitaan kriteerit kriisinhallintaan osallistumiselle. Raha ei voi olla kriteeri. Hän ihmetteli, kuinka on rahaa Afganistaniin mutta ei Darfuriin.

Ei rähmällään itään eikä länteen

Cronberg sanoi pitävänsä hämmentävänä, kuinka nykyisin paikannamme itsemme suhteessa suurvaltoihin.

- Milloin lasketaan vierailujen määrää, milloin arvellaan kumartelun riittävän tai olevan riittämätöntä. Näyttää siltä, että kiintopisteemme maailmassa on hukassa, hän tiivisti.

Cronberg arvosteli selvästi kokoomuksen toimia. Hänen mielestään Suomi tarvitsee uuden kiintopisteen, mutta sitä ei löydy "Kanervan-Häkämiehen viitoittamalta linjalta".

- Suhteemme suurvaltoihin, oli kyseessä sitten Venäjä, Yhdysvallat tai vaikka Kiina, ei pitäisi määrittyä huomionkipeyden ja myötäkarvaisuuden kautta. Terveet suhteet sallivat erimielisyyden, jopa kritiikin. Suomen ei pidä olla rähmällään sen enempää itään kuin länteenkään, Cronberg tiivisti.

Puheessaan hän ei kommentoinut opposition puheita. Kokoustauolla hän kuitenkin korosti, että pääministeri Matti Vanhasella (kesk.) on presidentin kanssa ulkopolitiikan johto käsissään: sisältökysymyksissä heillä on johtajuus.

Viimeksi eilen SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma arvosteli, että Vanhaselta puuttuu ulkopolitiikan johtajuus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat