Mainos

Vihreät ja vasemmistoliitto eivät kelvanneet punamullan pönkittäjiksi

Keskisuurten vasemmistoliiton ja vihreiden hallitushaaveet haihtuivat, kun punamultapohjan täydentäjäksi kelpuutettiin lopulta vain "ikuinen" hallituspuolue RKP.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara arveli hallitusratkaisun julkistamisen jälkeen, että vihreiden jättämiseen oppositioon vaikutti se, että "sekä sosiaalidemokraateista että keskustasta löytyy tahoja, joilla on jotain hampaankolossa vihreitä vastaan". Hän ei kuitenkaan halunnut lähteä arvioimaan, mikä merkitys oli sillä, että vihreät marssivat viimekeväisen ydinvoimapäätöksen jälkeen hallituksesta ulos.

Soininvaara kertoi kuulleensa puolueensa jättämisestä ulos hallitusneuvotteluista hallitustunnustelija Anneli Jäätteenmäeltä (kesk.) torstai-iltana. Hän kertoi vihreiden valmistautuneen etukäteen oppositioonkin jääntiin.

Henkilökohtaisesti hän myönsi kuitenkin olevansa pettynyt, koska harjoittaisi mieluummin rakentavaa kuin rikkovaa politiikkaa. -En nyt mitenkään voi väittää, ettei se yhtään harmittaisi, Soininvaara myönsi. Soininvaaran mukaan vihreät aikovat harjoittaa jatkossa "hyvin periaatteellista" oppositiopolitiikkaa. -Emme aio suinkaan ampua kaikkea mikä liikkuu, niin kuin joskus on tehty, vaan lähteä aika periaatteelliselta pohjalta kohdistuen isoihin yhteiskunnallisiin ratkaisuihin, Soininvaara kertoi.

RKP-kompromissi voitti
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Suvi-Anne Siimeksen mukaan vasemmistoliitto tavoitteli vakavissaan pääsyä hallitukseen. Hän ei halunnut lähteä arvioimaan syitä, miksi puolue ei sinne kelvannut. Siimes sanoi olevansa melko hyvin perillä keskusteluista, joita vasemmistoliiton asemasta oli SDP:ssä ja keskustassa käyty, mutta ei suostunut kertomaan niistä julkisuuteen. -Näin äkkiä katsottuna tämä näyttää siltä, että ne erimielisyydet, joita SDP:n ja keskustan välillä on yhteistyökumppaneiden valinnasta ollut, ratkaistiin kompromissivaihtoehdolla, Siimes sanoi.

Siimes kertoi, että vasemmistoliitto aikoo harjoittaa kriittistä ja asiallista oppositiopolitiikkaa. -Asiat lähtee niistä jutuista, mitä vaaliohjelmassakin on pidetty esillä eli työttömyystilanteen parantamisesta, palvelujen rahoittamisesta ja perusturvakysymyksistä, Siimes kertoi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.