Mainos

Kehysriihessä päästiin ratkaisuun – eduskuntaryhmät käsittelevät

20:00

Kataisen hallituksen kehysriihiratkaisu on syntynyt vihdoin pitkällisten neuvotteluiden jälkeen.

Puolueiden puheenjohtajat saapuivat Kesärannasta eduskuntaan vähän ennen iltakuutta kertomaan tuloksesta eduskuntaryhmilleen.

– Kehysriihessä on sovittu kaikesta, niin rakennepaketista kuin budjetin kehyksistäkin. Ratkaisu esitellään nyt eduskuntaryhmissä, vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö sanoi.

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund arvioi, että paketti on varmasti kaikkien puolueiden hyväksyttävissä. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi, että saatiin varsin hyvä kokonaisuus.

Myös pääministeri Jyrki Katainen sanoi olevansa luottavainen, vaikka "neuvottelut olivat vaikeat ja ratkaisu on kivulias kaikille".

Paketin sisällöstä ei kerrottu tarkemmin julkisuuteen ennen kuin se oli esitelty eduskuntaryhmille.

Kehysriihineuvottelut kääntyivät tänään paljon vaikeammiksi kuin alun perin ajateltiin. Koko hallituksen piti päästä neuvottelemaan valtiontalouden sopeuttamistoimista jo tiistaiaamusta, mutta vielä alkuillasta vain hallituspuolueiden puheenjohtajat olivat neuvotelleet niistä keskenään.

Päätöksenteko on ollut poikkeuksellisen vaikeaa, sillä kaikilla kuudella hallituspuolueella on ollut neuvotteluissa omat kynnyskysymyksensä, joista niiden on erittäin vaikea luopua.

Kokoomus ei halua, että työn verotus entisestään kiristyy, SDP haluaa kaventaa tuloeroja ja vasemmistoliitto ei jäädyttäisi sosiaaliturvan indeksejä.

Vaikeutta lisää myös sopeutustoimien suuruusluokka: tällä hallituskaudella jo tehtyjen viiden miljardin leikkausten ja veronkorotusten päälle pitäisi löytää vielä enintään noin kolmen miljardin euron säästöt.

STM:stäkin etsitään säästöjä

Nyt kehysriihessä on kunnolla avattu valtion budjetista eniten rahaa vievä pääluokka eli sosiaali- ja terveysministeriön alaan kuuluvat menot.

Se on käytännössä tarkoittanut muun muassa sitä, että harkittavina ovat olleet lapsilisien verotus sekä toimeentulotuen ja eläkkeiden indeksien jäädytys.

Myös STM:stä etsitään säästöjä, koska siltä saralta niitä on euromääräisesti löydettävissä paljon.

Aiemmin varsinkin SDP:lle ja vasemmistoliitolle on ollut vaikea hyväksyä alempien arvonlisäverojen korottamista, sillä ne nostaisivat mm. lääkkeiden ja ruuan hintoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.