Mainos

Vihreät hyväksyivät uuden voimankäyttökannan

Päätös puolueen suhtautumisesta voimankäyttöön totuttua hyväksyvämmin vaati vihreiden valtuuskunnan kokouksessa pitkän keskustelun.

Vihreän liiton logo

Totuttua hyväksyvämpi suhtautuminen voimankäyttöön otti lujille vihreiden valtuuskunnan kokouksessa tänään. Pitkän ja sekavankin keskustelun jälkeen hyväksytyssä kannanotossa myönnetään, että edelleenkin tulee olemaan konflikteja, joissa ulkopuolinen sotilaallinen puuttuminen on perusteltua.

Kannanottoon kirjattiin myös, että "rauhanturvaamisessa ja humanitaarisissa interventioissa saatetaan tarvita myös yhteistä sotilaallista voimaa".

"Pasifistille tekee aika tiukkaa tunnustaa sotilaallisen voimankäytön tarvetta"

Puheenjohtaja Osmo Soininvaaran päässä syntynyt luonnospaperi ei kuitenkaan kelvannut sellaisenaan puolueväelle. Kannanottoa tasapainotettiin lisäyksillä, joissa korostettiin rauhanomaisempia tavoitteita kuten konfliktien ehkäisemistä ennakolta ja EU:n kykyä yhteiseen ulkopolitiikkaan.

Puoluesihteeri Ari Heikkinen taisi pukea sanoiksi monen muunkin ajatukset, kun hän myönteli, että pasifistille tekee aika tiukkaa tunnustaa sotilaallisen voimankäytön tarvetta.

Soininvaara perusteli kannanottoa sillä, että sotilaallista voimaa olisi tarvittu muun muassa Ruandan kansanmurhan estämisessä. Soininvaaran mielestä sivusta seuraaminen siinä tilanteessa oli häpeäksi länsimaille.

Kansanedustaja Ulla Anttila oli samoilla linjoilla.

- Hyväksyn mieluummin hallitun armeijan toiminnan kuin ihmisoikeusrikokset, jos nämä asetetaan vastakkain, Anttila sanoi.

Vihreiden valtuuskunta toisti myös puolueen vaatimuksen kansanäänestyksen järjestämisestä EU:n uudesta perustuslaista. He ehdottavat sitä ensi kesäkuun EU-vaalien yhteyteen.

Huumekanta vielä epäselvä

Vihreä liitto ei ottanut selvää kantaa siihen, pitäisikö huumeiden käytön rankaisemisesta luopua. Puolueen valtuuskunta keskusteli asiasta ja lyö kantansa lukkoon huomenna, kun se hyväksyy päihdepoliittisen ohjelman.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.