Mainos

Vihreät huolestuivat pienyrittäjistä

Vihreät keskittyvät tulevissa budjettineuvotteluissa pienyrittäjien ja itsensä työllistävien aseman parantamiseen. Tavoitteena on taata yrittäjärauha poistamalla byrokratiaa ja parantamalla sosiaaliturvaa, linjattiin eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Joensuussa.

Yrittäjärauha taataan vihreiden mukaan esimerkiksi keventämällä yrittäjän ilmoitustaakkaa. Keskeinen työkalu olisi uusi tulorekisteri, jonka avulla vihreät haluavat vauhdittaa viranomaisten välistä tiedonkulkua.

– Tulorekisterissä henkilön kaikki tulot menevät reaaliaikaisesti rekisteriin, josta henkilö itse, verottaja, elekäyhtiöt ja Kela voivat niitä tarkastella. Rekisterin avulla sosiaaliturva sopeutuu automaattisesti tulojen muutoksiin, huomauttaa eduskuntaryhmän puheenjojhtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Starttiraha kahdeksi vuodeksi

Vihreät esittävät joustoa myös yrittäjän starttirahaan. Perusjakson pituudeksi puolue esittää 12 kuukautta ja enimmäiskeston nostoa nykyisestä 18 kuukaudesta 24 kuukauteen.

– Ihmisiltä on tullut paljon palautetta, että puoli vuotta on liian lyhyt aikankin nykyisessä taloustilanteessa. Siinä ajassa yritystä ei saa pyörimään, Alanko-Kahiluoto sanoo.

Vihreiden neuvottelulistalla on myös arvonlisäveron alarajan korotus 10 000 euroon.

– Nykyinen 8500 euron raja on ollut voimassa 20 vuotta ilman inflaatiotarkistusta. Liikevaihtoraja on lisäksi Suomessa EU:n matalimpia, perustelee esitystä ryhmän uusi varapuheenjohtaja Johanna Karimäki

Itsensä työllistäville sosiaaliturva

Itsensä työllistävät ovat vihreiden laskujen mukaan nopeimmin uusia työpaikkoja synnyttävä ryhmä. Heidän sosiaaliturva on kuitenkin kaikkein heikoin.

– Työsuhteen tunnusmerkistöä tulisi laventaa niin, että itsensä työllistäjä voi valita rinnastetaanko hänet yrittäjäksi vai palkkatyösuhteessa olevaksi, Alanko-Kahiluoto selvittää.

Eduskuntaryhmän mukaan vihreiden budjettiesitykset eivät ole kalliita.

– Ne ovat pitkälle toimintatapamuutoksia, jotka maksavat itsensä ajan kanssa takaisin, Karimäki arvioi.

Kaivosverolla uusia tuloja

Jos ja kun budjettineuvotteluissa on löydettävä uutta rahaa menojen katteeksi vihreiden kohteet ovat valmiina.

– Kaivosvero ja jäteveron korotus, Karimäki listaa.

Jos tienpidon rahat ja koulutusmäärärahat asetetaan vastakkain, valinta on myös selvä.

- Meidän mielestä nyt on opintien vuoro. Karsinta tulee kohdistaa uusiin tiehankkeisiin.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.