Mainos

Vihreät harkitsevat vaaliliittoja

Vihreä liitto on harkitsemassa uudelleen aiempaa kielteistä kantaansa vaaliliittojen solmimiseen. Puoluesihteeri Ari Heikkisen mukaan vaaliliittojen tekemistä pohditaan erityisesti Itä-Suomen vaalipiireissä.

Pohjois-Karjalassa on keskusteltu pienten puolueiden yhteisestä vaaliliitosta, ja vihreät ovat olleet mukana keskusteluissa. Mikkelin vaalipiirissä vasemmistoliitto on esittänyt vihreille vaaliliittoneuvotteluja. Puoluesihteeri Ari Heikkisen mukaan asiaa harkitaan myös siellä. Heikkisen mielestä vaaliliitoilla voitaisiin edes vähän tasoittaa nykyisen vaalijärjestelmän luomaa tilannetta, jossa pienten puolueiden on vaikea saada ehdokkaitaan läpi.

Esimerkin tarjoaa vaikkapa kristillinen liitto. Vihreät saivat viime eduskuntavaaleissa 181000 ääntä ja 9 kansanedustajaa. Joka vaalipiirissä vaaliliiton tehneet kristilliset saivat 100000 ääntä vähemmän, mutta se riitti 7 kansanedustajan saamiseen. Puheenjohtaja Satu Hassi laski tänään vihreiden tiedotustilaisuudessa, että puolue on saanut kolmissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa neljä paikkaa vähemmän, kuin puolueen saama äänimäärä olisi edellyttänyt.

Kaikki vihreiden nykyiset kansanedustajat ovat näillä näkymin ehdokkaina myös seuraavissa vaaleissa. Viime kerralla valituista poissa on vain oikeuskansleriksi siirtyvä Paavo Nikula. Puoluesihteeriksi viime kesänä valittu jyväskyläläinen Ari Heikkinen asettunee ehdolle kotivaalipiirinsä Keski-Suomeen.

Presidenttiehdokkaan valinta voi siirtyä

Uudelleen harkintaan on otettu myös presidentinvaalin valmistelujen aikataulu. Puolueen valtuuskunta päätti viime marraskuussa, että vihreät asettavat oman ehdokkaan. Silloin pidettiin todennäköisenä, että ehdokas nimettäisiin jo ensi kesän puoluekokouksessa.

Ykkösehdokkaaksi keskusteluissa noussut europarlamentaarikko Heidi Hautala ryhtyi heti jarruttelemaan aikataulua. -Pitää harkita, mikä on Hautalan kannalta tarkoituksenmukaisinta, puoluesihteeri Heikkinen sanoi lauantaina.

Europarlamentin vaalit pidetään vuoden 1999 kesällä eli runsaat puoli vuotta ennen Suomen presidentinvaalia. Hautalan uskotaan pyrkivän uudistamaan paikkansa EU:n parlamentissa. Hän myös halunnee käydä nämä vaalit ilman presidenttiehdokkaan viittaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.