Mainos

Vihreät haluavat museot ilmaisiksi

Vihreät perustelevat ehdotustaan tehdä valtion museot ilmaisiksi sillä, että Ruotsissa vastaava kokeilu on houkutellut museoihin lisää etenkin nuoria kävijöitä.

Vihreä liitto haluaa tehdä valtion museot ilmaisiksi kansalaisille. Vihreiden mielestä museot tulisi rinnastaa kirjastoihin ja niiden pääsymaksu poistaa lukuunottamatta erikoisnäyttelyitä. Linjaus sisältyy vihreän liiton kulttuuripoliittiseen ohjelmaan, jonka puolueen valtuuskunta hyväksyi tänään Helsingissä.

Ehdotusta perustellaan sillä, että Ruotsissa aloitettiin samanlainen kokeilu tämän vuoden alusta. Siellä kävijöiden ja erityisesti nuorten määrä museoissa on lisääntynyt.

Vihreä liitto haluaa muuttaa myös Yleisradion toiminnan rahoittamista niin, että osa kustannuksista katettaisiin lupamaksujen sijaan valtion budjettivaroista. Vihreiden mielestä sopivin rahoitusmalli olisi "tasapainotettu lupamaksujen ja valtion budjettirahoituksen yhdistelmä".

Lopulta lähes yksimielisesti syntynyt päätös oli kompromissi kahden vastakkaisen ajattelutavan välillä. Osa kannatti pysymistä pelkästään lupamaksuissa, jolloin Yleisradio välttäisi riippuvuuden kulloinkin vallassa olevasta poliittisesta tahosta, mihin budjettirahoituksen pelättiin johtavan. Osa taas kannatti lupamaksuista luopumista, koska nykyistä järjestelmää pidettiin kohtuuttoman kalliina yksinasuville, kuten esimerkiksi monille opiskelijoille. Kun näiden vaihtoehtojen välillä ensin äänestettiin, lupamaksujen jatkamista opiskelija-alennuksella täydennettynä kannatti 18 ja maksuista luopumista ajoi 16 valtuuskunnan jäsentä.

Vihreiden linjanvetoa varjosti kuitenkin pelko siitä, tuoko Yleisradion rahoituksen kytkeminen edes osittain valtion budjettiin mukanaan poliittisia sidonnaisuuksia tai rasitteita. Huolesta kielii myös ohjelmaan hyväksytty lisäys, jonka mukaan "Yleisradion rahoituksen on oltava mahdollisimman itsenäinen poliittisesta päätöksenteosta".

Vihreiden valtuuskunta aloitti myös puolueen periaateohjelman uudistamisen. Eniten keskustelua uudessa ehdotuksessa herätti tapa, jolla vihreä liitto julistautuu feministiseksi puolueeksi. Vihreälle feminismille oli haettu pitkä ja lavea perustelu, mutta muutamat pelkäsivät, että asian korostaminen voi kavahduttaa joitakin miehiä. Vihreiden veteraani Ville Komsi tuskaili, että feminismin nimissä pyhitetään helposti asia kuin asia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.