Mainos

Vihreät haluavat Libanoniin lähdölle tiukat ehdot

Vihreiden puheenjohtajan mukaan tällä hetkellä on epäselvää, voivatko YK:n sotilaat puuttua esimerkiksi asetoimituksiin.

Vihreiden mielestä Suomen on kannettava vastuunsa ja lähetettävä joukkoja Libanoniin. Ehtona on kuitenkin, että voimankäytön säännöt ja valtuudet on tiukasti etukäteen määritelty.

- En näe mieltä siinä, että suomalaisia lähtisi mukaan operaatioon, joka vain pahentaa konfliktia entisestään. Libanoniin lähetettävien joukkojen tehtävänä on kriisinhallinta, voimankäyttö on hyväksyttävissä itsepuolustustarkoituksessa ja siviiliuhrien ehkäisemiseksi, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg katsoo kannanotossaan.

Cronbergin mukaan tällä hetkellä on epäselvää, voivatko YK:n sotilaat puuttua esimerkiksi asetoimituksiin. Rauhanturvajoukkojen tehtävä ei ole suorittaa Libanonissa aseistariisuntaa ja puuttua Hizbollahin asemaan, jolla on nyt kannatusta enemmän kuin koskaan, hän huomauttaa.

Cronberg pitää erityisen tärkeänä, että YK:n rooli säilyy neutraalina eikä se asetu minkään osapuolen puolelle. Libanonin hallituksen tulee hallita kaikkia libanonilaisia asevoimia, ja YK:n tukea tarvitaan Hizbollah-joukkojen siirrossa hallituksen alaisuuteen.

Vihreiden puheenjohtajan mielestä EU:n tulisi taivutella Yhdysvallat neuvottelupöytään Syyrian ja Iranin kanssa. Hänen mielestään Suomen olisi oltava tässä aloitteellinen ja otettava asia Lappeenrannan ulkoministerikokouksen asialistalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.