Mainos

Vihreät asettuivat Emun kannalle

Vihreä liitto on äänestyksen jälkeen asettunut tukemaan Suomen jäsenyyttä talous- ja rahaliitto Emussa vuoden 1999 alusta lukien. Vantaalla pidetyssä eduskuntaryhmän ja puolueen valtuuskunnan yhteiskokouksessa Emun kannattajat voittivat odotetusti asiasta käydyn äänestyksen. Jäsenyyttä kannatti 31 ja sitä vastusti 13 kokousedustajaa.

Puolueen hallituksessa mielipiteet Emun puolesta ja sitä vastaan jakautuivat 8-4. Hallitus ei ollut asiassa ratkaisijan asemassa, mutta voimasuhteet kerrottiin tiedoksi yhteiskokoukselle keskustelun alkuvaiheessa. Vihreiden yhdeksästä kansanedustajasta neljä oli hylkäävän päätöksen kannalla, joukossa puolueen puheenjohtaja Satu Hassi ja varapuheenjohtaja Erkki Pulliainen. Hassi kertoi äänestävänsä kuitenkin eduskunnassa puolueen päätöksen mukaisesti. Jos puolueen puheenjohtaja ei noudata puolueen kantaa, niin kuka sitten, Hassi kyseli. Hän arveli kuitenkin vetävänsä johtopäätökset, jos hänen henkilökohtainen näkemyksensä on usein erilainen kuin puolueen enemmistön mielipide. Pulliainen arveli omaan toimintaansa eduskunnassa vaikuttavan sen, millaiseen Emuun silloin pitää ottaa kantaa.

Kokous toivoi edelleen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä ja asetti tavoitteita vihreiden toiminnalle yhteisvaluutan oloissa. Vihreän liiton johto oli keskustelussa selkeästi eri mieltä siitä, tulisiko Suomeen liittyä talous- ja rahaliitto Emuun vuoden 1999 alussa. Kielteistä kantaa esittäneen Hassin mukaan Emu on isomman suuruusluokan asia kuin vihreiden jatkaminen hallituksessa. Hassi haluaisi vähintäänkin odottaa ja katsoa, millaiseksi Emu muodostuu. Odotusaikana markkaa voitaisiin kelluttaa.

Hassi uskoi, etteivät vihreät olisi lainkaan lähteneet Lipposen hallitukseen, jos sitä muodostettaessa olisi sovittu tavoitteeksi Suomen Emu-jäsenyys. Ohjelmaan kirjattiin ainoastaan se, että talouspolitiikalla pyritään toteuttamaan Emun pääsyvaatimukset. Hassi arvioi Emun toteutuvan "mustana" eli markkinayhdentymisen mallin mukaisena.

Haavisto pysyy hallituksessa

Costa Ricasta kokouspaikalle lentänyt ympäristöministeri Pekka Haavisto oli toista mieltä. Hän piti Emua selkeästi hallituskysymyksenä ja katsoi, että vihreiden tavoitteita voidaan tämän päivän Euroopassa toteuttaa parhaiten EU:n ja rahaliiton sisäpuolella. Haavisto oli päätöksestä helpottunut, sillä ei Emulle -kanta olisi katkaissut vihreiden hallitustaipaleen.

Vihreille on Haaviston mukaan tärkeää säilyttää hyvinvointijärjestelmä ja kerätä yhä enemmän verotuottoja ympäristölle vahingollisesta toiminnasta. "Vihreään eurooppalaiseen visioon" hän luki mukaan myös palkkaverotuksen alentamisen ja pienten yritysten toimintaedellytysten turvaamisen. Haavisto puutui myös Emua koskevaan päätöksentekotapaan. Hänen mielestään joskus syntyy aivan käyttökelpoisia ja hyväksyttäviä asioita menettelytavoilla, jotka eivät ole demokraattisen päätöksenteon kannalta puolustettavissa. Esimerkkinä hän mainitsi Suomen markan synnyn, jossa Snellman toimi hyvin omavaltaisesti.

Kansanäänestystä toivottiin yhä

Haaviston ohella eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara, europarlamentaarikko Heidi Hautala ja valtuuskunnan puheenjohtaja Kimmo Louekari puhuivat Emu-jäsenyyden puolesta. Soininvaara uskoi, että elämä Emun ulkopuolella olisi paljon "emumpaa", koska markan uskottavuus jouduttaisiin lunastamaan kalliisti. Hassin esitystä kannattivat äänestyksessä eduskuntaryhmän jäsenistä Erkki Pulliainen, Irina Krohn ja Tuija Maaret Pykäläinen. Pulliaisen laskelmien mukaan Emu-kriteerien noudattaminen leikkaisi Suomen kuluvan vuoden 188 miljardin markan budjetista 25 miljardia. Se olisi poliittisesti ja asiallisesti mahdotonta. Vastustajiin lukeutunut valtuuskunnan jäsen Timo Krogerus Otanmäestä esitti, että vihreät päättäisivät edelleen toivoa asiasta neuvoa-antava kansanäänestystä. Tämä tavoite myös hyväksyttiin.

Eduskunta käsittelee Suomen Emu-jäsenyyttä helmikuun puolivälissä annettavan tiedonannon pohjalta. Päätös tehdään huhtikuussa todennäköisesti pääsiäisen jälkeisellä viikolla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.