Mainos

Vihreät: Aluekuntamalli hyvä lähtökohta

Vihreän liiton puheenjohtajan Tarja Cronbergin mukaan aluekuntamallin peruslähtökohdissa on paljon sellaisia tavoitteita, joita puolue on ajanut.

Vihreän liiton hallitus pitää kunta- ja palvelurakenteen uudistamiseksi tarjottua aluekuntamallia hyvänä lähtökohtana jatkovalmistelulle. Tänään koolla ollut vihreiden johto pitää esitettyä aluekuntamallia rohkeimpana poliittisena aloitteena, mitä tällä hallituskaudella on esitetty.

Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin mukaan ehdotuksessa on vielä lukuisia aukkoja ja useita lisäselvityksiä vaativia linjauksia. Peruslähtökohdissa on kuitenkin paljon sellaisia tavoitteita, joita puolue on ajanut.

- Jos vielä avoinna oleviin kohtiin löydetään tyydyttäviä ratkaisuja, olemme valmiita tukemaan hankkeen eteenpäin viemistä, vihreiden puheenjohtaja Cronberg sanoo.

Erityisen tyytyväisiä vihreät ovat siihen, että aluekuntamallissa päätöksentekijät valittaisiin suorilla vaaleilla. Nykyään ylikunnalliset päätöksentekoelimet, kuten sairaanhoitopiirien ja maakuntien valtuustot, valitaan välillisesti kunnallisvaalien tuloksen perusteella, eivätkä valta ja vastuu kohtaa niin kuin toimivassa demokratiassa pitäisi. Aluekuntamalli parantaisi tilannetta huomattavasti nykyiseen verrattuna, vihreät katsovat kannanotossaan.

Palvelut tasa-arvoisemmiksi

Vihreiden mukaan uudistuksella peruspalveluille saataisiin riittävän suuri alueellinen ja väestöllinen pohja, jolloin kustannusten nousua voitaisiin hillitä.

- Oleellista on sekin, että laajempien aluekuntien kautta voidaan parantaa palveluiden saatavuuden alueellista tasa-arvoa. Nykyään kunnallispalveluiden laatu riippuu voimakkaasti siitä, kuinka hyvinvoivassa kunnassa ihmiset sattuvat asumaan.

Vihreän liiton hallitus ehdottaa, että keskustelua aluekuntien määrästä ja niiden mahdollisista rajoista jatketaan maakuntaseminaareilla.

- Näin radikaalia kuntarakenteen muutosta ei voi toteuttaa tarjoamalla kunnille valmista sapluunaa, vaan prosessin on kuljettava myös alhaalta ylös. Ruohonjuuritasolla osataan paremmin hahmottaa alueiden luonnollisia ja luontevia rajoja kuin ministeriötasolla. Kuntajohtajilta toivoisin malttia ja avarakatseisuutta käydä tätä keskustelua ilman, että ajattelu kääntyy oman reviirin vartioimiseksi, Cronberg sanoo.

Tehtävissä selvityksissä tulee vihreiden mielestä arvioida verotusoikeuden jakoa aluekuntien ja lähikuntien kesken. Oleellista on, että verotus on siellä, missä on vastuu palveluista. Maankäyttöön ja kaavoitukseen on tarpeellista luoda sellainen malli, jolla voidaan lopettaa kaupunkien epäterveeksi käynyt kilpailu parhaista veronmaksajista, vihreät katsovat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.