Mainos

Vihreät: Äitiysrahan korotus ei poista naisten työpaikkasyrjintää

Puolue ehdottaa vanhemmuuden kustannusten tasaamista sairausvakuutusmaksua korottamalla.

Vihreiden mukaan hallituksen esitys äitiysrahan korottamisesta ei riitä estämään nuorten naisten syrjintää työmarkkinoilla. Vanhemmuuden kustannukset pitäisi vihreiden mielestä jakaa kaikkien työnantajien kesken. Puolueen hallitus otti asiaan kantaa Orivedellä.

- Jos maksut jaettaisiin kaikkien työnantajien kesken, naisten syrjäytyminen työmarkkinoilla pysähtyisi. Esityksessä osa kustannuksista jää vielä naisten työnantajille, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg sanoo.

Hallituksen esityksessä isien vanhempainraha korotetaan suuremmaksi kuin äitien, jotta miehet jäisivät herkemmin kotiin lapsensa kanssa. Isille korvattaisiin vanhempainvapaan ensimmäisen 50 päivän ajalta 80 prosenttia palkasta, kun äidit saisivat yhä vain 70 prosenttia. Lisäksi äitiysrahaa on tarkoitus nostaa 90 prosenttiin palkasta ensimmäiseltä 56 päivältä.

Lähes koko äitiysraha maksetaan kaikilta työnantajilta kerätyistä vakuutusmaksuista. Tämä ei vihreille riitä, vaan he haluavat, että kaikki vanhemmuuden kustannukset katettaisiin korottamalla sairasvakuutusmaksua 0,3 prosenttia. Tämän niin sanotun Cronbergin mallin vihreät laativat jo toissa vuonna.

Islannissa ollaan pisimmällä

Cronbergin mukaan työantajien kustannukset voidaan täysin jakaa vain määräämällä vanhempainvapaat yhtä pitkiksi miehille ja naisille. Tällainen pakottamismetodi on jo voimassa Islannissa. Vihreiden puheenjohtaja myöntää, ettei se ole vielä realismia Suomessa.

- Siihen ei ole poliittisia edellytyksiä eikä ehkä haluakaan. Tällä hetkellä paras malli on Ruotsissa ja Tanskassa, joissa työnantajat tasaavat kustannukset. Esimerkiksi Ruotsissa kaikki työnantajat maksavat kaksi prosenttia maksua, jota kutsutaan vanhempainvakuutukseksi. Suomessa se hoituisi käytännössä sairausvakuutusmaksua korottamalla, kertoo Cronberg.

Vanhempainvakuutusta ehdotettiin Suomeen viime syksynä julkistetussa perhevapaiden kustannusten selvitysraportissa. Lisäksi vihreät esittivät kevään puoluekokouksessaan, että vanhempainvapaan kestoa pidennetään yhteen vuoteen siten, että osa vapaasta korvamerkitään toiselle vanhemmalle.

Jos eduskunta hyväksyy perhevapaauudistuksen, se astuu voimaan ensi vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.