Mainos

Vihreässä teessä syöpävaarallisia kasvinsuojeluaineita

Suomessa myytävistä vihreä tee -pakkauksista on löytynyt jäämiä kasvinsuojeluaineista, ilmeni Kuluttaja-lehden Tullilaboratoriossa teettämästä tutkimuksesta. 15 tutkitusta tuotteesta puolet sisälsi pieniä, kielletyn rajan alittavia määriä kasvinsuojeluaineita.

Kielletyn jäämärajan ylittävä vihreä tee oli reilun kaupan luomutuote. Se sisälsi syöpävaarallista kasvinsuojeluainetta heksaklooribentseeniä eli HCB:tä. HCB on kielletty kokonaan niin luomutuotannossa kuin reilun kaupan tuotteiden viljelyssäkin. Toinen tutkittu reilun kaupan luomutee sekä kolme luomuteetä eivät sisältäneet lainkaan jäämiä.

Tullilaboratorion tutkimuspäällikkö Kalevi Siivisen mukaan haaviin jääneen teen juomisesta ei aiheudu vaaraa, koska sen sisältämä määrä kasvinsuojeluainetta on sen verran pieni. Kun tuote sisältää haitallista ainetta yli raja-arvon, tuote poistetaan myynnistä.

Jäämän alkuperää ei voitu selvittää

Tutkimuksen tuloksista ei voi Siivisen mukaan päätellä, onko HCB:tä käytetty teen viljelyssä vai onko se mahdollisesti säilynyt aiemmin saastuneessa maaperässä. Aine on kemiallisesti hyvin pysyvää. Sitä voi joutua teehen myös mausteena käytettyjen hedelmien ja yrttien mukana.

Kilossa teetä saa olla korkeintaan 0,02 milligrammaa HCB:tä. Esimerkiksi lihassa samaa ainetta saa olla 0,2 milligrammaa kilossa.

Tutkittavat teet ostettiin helsinkiläisistä kaupoista marraskuussa 2009.

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.