Mainos

Vihreä verouudistus vihreiden vaaliohjelmassa

Vihreä liitto korostaa eduskuntavaaliohjelmassaan vihreän talouspolitiikan ja vihreän verouudistuksen merkitystä, kun tavoitellaan työtä ja parempaa ympäristönsuojelua. Työn verotusta olisi alennettava ja vastaavat varat olisi kerättävä veroilla, jotka kohdistuvat energian kulutukseen, uusiutumattomien raaka-aineiden käyttöön ja saastuttamiseen.

Vihreän liiton valtuuskunta hyväksyi tänään Kouvolassa puolueen vaaliohjelman. Ohjelma sisältää seitsemän sivua tiheästi kirjoitettua tekstiä. Ohjelma oli valmisteltu niin perusteellisesti, ettei varsinaisia soraääniä kuulunut juuri muista kuin ydinvoimakysymyksestä. Sen sijaan ohjelma sai laajaa kiitosta. Totuttuun tapaan pieniä muutosehdotuksia tuotiin kokoukselle roppakaupalla. Ne eivät kuitenkaan yhtä muutosta lukuun ottamatta ohjelmaluonnosta ratkaisevasti muuttaneet.

Vihreiden konkreettisena tavoitteena on, että seuraavalla eduskuntakaudella siirretään noin kymmenen miljardia markkaa työn verotuksesta ympäristö- ja pääomaveroihin. Alkuperäisessä tekstissä tosin puhuttiin vähintään viiden miljardin markan siirtämisestä ympäristöveroihin. Työn verotusta alennettaisiin tavalla, joka tehokkaimmin tukee uusien työpaikkojen syntyä.

Puolueen puheenjohtaja Satu Hassi korosti taustalla olevan sen, että vihreä talouspolitiikka vahvistaa valtion ja kuntien taloutta. Hän muistutti, että verotuksen siirtämisen vaikutus olisi selvästi suurempi kuin se määrä, jota siirretään. Näkemyksensä tueksi hänellä oli esittää valtiovarainministeriöltä saamiaan tuoreita lukuja. Vihreät tuovat ohjelmassaan esiin myös kysymyksen perustulosta. Puolue asettaa tavoitteeksi perustulojärjestelmään siirtymisen ensi eduskuntakaudella.

Ydinvoima puhutti

Minkäänlaisena yllätyksenä ei tullut, että ydinvoimasta jaksetaan vääntää kättä vihreiden piirissa. Kaikkia ei miellyttänyt ohjelmaluonnoksessa esitetty kohta, että vihreät eivät osallistu hallitukseen, joka ohjelmassaan sitoutuu lisäydinvoimaan. Valtuuskunnan takavuosien väriläiskä Timo Krogerus esitti Osmo Kivivuoren tuella muotoilua, jonka mukaan vihreät eivät osallistu hallitukseen, joka ohjelmassaan tai päätöksissään ehdottaa ydinvoiman lisäämistä.
-Vaaliohjelma tehdään vaaleja, ei hallitusneuvotteluja varten, perusteli Krogerus ehdotustaan.

Enemmistö oli kuitenkin pohjatekstin kannalla, joten muutosesitystä ei hyväksytty. Hassi piti tarpeettomana mainita erikseen, että hallituksesta lähdetään, jos ydinvoima tulee jälleen esille.

Hassi: Uudenlainen työllisyysrintama syntymässä

Puheenjohtaja Hassin mielestä Suomeen on syntymässä uudenlainen työllisyysrintama. Monella suunnalla on hänen näkemyksensä mukaan huomattu, että perinteiset talous- ja työllisyyspolitiikan keinot eivät riitä luomaan tarpeeksi uusia työpaikkoja, vaan on muutettava talouden rakenteita. Hassi huomautti vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa Kouvolassa, että kun sekä työnantajien että työntekijöiden leireistä tulee vihreiden tavoitteiden kanssa hyvin samansuuntaisia vaatimuksia, on olemassa erittäin hyvä pohja vaalien jälkeiselle uudelle talouspolitiikalle.

Hassi viittasi tällä mm. Palvelutyönantajien esitykseen palkkaan sidottujen työnantajamaksujen alentamisesta ja energiaverojen korottamisesta vastaavalla summalla. SAK taas on esittänyt siirtymistä työn verotuksesta entistä enemmän pääoma-, varallisuus-, kiinteistö- ja ympäristöveroihin. Hassin mukaan myös Suomen yrittäjät on vaatinut työn teettämistä paremmin suosivaa verorakennetta.

Vihreät käyttävät Saksan vihreitä vaalityössään

Vihreä liitto pyrkii käyttämään Saksan vaaleissa äskettäin menestyneitä vihreitä omassa vaalityössään. Puolueen tavoitteena on, että Saksan tuore ulkoministeri Joschka Fischer vierailisi helmikuun lopussa vihreiden valtuuskunnan kokouksen yhteydessä mahdollisesti järjestettävässä seminaarissa.

Saksan vihreiden menestys on ollut Suomen vihreille erityisen mieluisaa. Puheenjohtaja Satu Hassi myönsi olevan aidosti innostavaa, että vihreät ovat nyt EU:n tärkeimmän maan hallituksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.