Mainos

Vihreä liitto pohti luomuruoan heikkouksia

Vihreän liiton valtuuskunta keskusteli tänään Turussa elintarvikkeiden turvallisuudesta.

Torimyyntiä

Vihreiden Turun-kokuksessa useat eri puhujat muistuttivat, että luomuruoka ei välttämättä ole sen turvallisempaa kuin muilla menetelmillä tuotettu ruoka. Mikrobiologiset tekijät ovat edelleen suurin vaara elintarvikkeille, muistutti muun muassa vihreiden kansanedustaja Erkki Pulliainen puheissaan. Pulliainen totesi esimerkkinä, että luomukanoilla on suurempi riski saada salmonella kuin häkkikanoilla.

Luomuviljelijänä tunnettu vihreiden kansanedustaja Merikukka Forsius taas pyrki puolustamaan luomuviljelyä nimenomaan turvallisuustekijöillä. Hän korosti, että ruokakriisien vuoksi kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia luomutuotteista.

Valtuuskunnalle puhuivat mm. MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä ja maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Eniten keskustelussa oli esillä BSE-tauti eli hullun lehmän tauti. Husu-Kallio arvosteli, että kuluttajia johdetaan usein harhaan "BSE-testattua lihaa" -mainoksilla. Hän muistutti, että testit paljastavat taudin vain 3-6 kuukautta ennen sen puhkeamista. Husu-Kallio muistutti, että BSE:n vastaisen kamppailun ohella elintärkeätä on torjua lääkkeiden käyttö karjankasvatuksessa.

Esa Härmälä

Härmälä käsitteli hullun lehmän tautia poliittisena kysymyksenä. Hän vaati päätöksentekoon ennen kaikkea johdomukaisuutta. Hän muistutti, että pari vuotta sitten Euroopan viljelijät nostivat keskusteluun eurooppalaisen maatalousmallin ja sen puolustamisen. Tällä mallilla tarkoitetaan monivaikutteista perheviljelmäpohjaista maataloutta, joka ruoan tuottamisen lisäksi huolehtii monista muista yhteiskunnallisista tehtävistä. Käytännössä tämä ei hänen mukaansa ole toteutunut, koska maatalouteen on kohdistettu samat tehokkuus- ja kasvuvaatimukset kuin muihin elinkeinoihin.

Maataloutta halutaan myös integroida maailmantalouteen ja vapaakauppaan.
-Eurooppalainen viljelijä tuntee nyt olonsa oudoksi, kun hänen ajamansa eurooppalainen malli yhtäkkiä halutaankin ohittaa toiselta puolelta. Nyt pitäisi kehittyä pienemmäksi, vihreämmäksi ja vähemmän teolliseksi. Nyt vaarana on, että maataloutta ajetaan molempiin suuntiin yhtä aikaa, hän huomautti.

MTK toivookin, että Suomi ja koko Eurooppa ryhmittyy nyt eurooppalaisen maatalousmallin tueksi.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.