Mainos

Vihreä liitto luopuisi yleisestä asevelvollisuudesta

Vihreiden mukaan armeijaan tulisi ottaa vain 10 000 ihmistä ikäluokasta. Ruotsissa 10 prosenttia ja Norjassa 30 prosenttia miesikäluokasta suorittaa armeijan.

Vihreä liitto esittää yleisestä asevelvollisuusarmeijasta luopumista. Armeijaan tulisi ottaa vain 10 000 henkeä ikäluokasta samalla kun koulutuksen sisältöä uudistetaan radikaalisti. Vihreän liiton hallitus vaati keskustelun avaamista yleiseen asevelvollisuuteen pohjautuvan armeijan mielekkyydestä.

Muut Pohjoismaat ovat jo siirtyneet valikoivaan vapaaehtoiseen asevelvollisuuteen. Palvelukseen osallistuu Ruotsissa 10 prosenttia ja Norjassa 30 prosenttia miesikäluokasta.

- Suomessa noin 80 prosenttia asepalvelukseen velvoitetuista käy armeijan. Perustehtävät pystyttäisiin hoitamaan kutsumalla palvelukseen 10000 henkilöä kustakin ikäluokasta, vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara arvioi.

Armeijan uudistuspaineita lisää vihreiden mielestä se, että ns. uudet ja vanhat uhkakuvat edellyttävät erilaisia turvallisuusratkaisuja. Asevelvollisuuteen nojaavaa armeijaa ei voida käyttää kansainvälisiin tehtäviin. Soininvaara uskoo, että Euroopan unioniin tulevat nopean toiminnan joukot myös siviilipuolelle. Hän esittää, että maan hallitus ehdottaisi EU:n siviilikriisinhallinnan koulutuskeskuksen perustamista Suomeen.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) on arvioinut, että yleisen asevelvollisuuden kannalta edessä on haasteellisia aikoja. Siitä luopumista koskevia aikeita ei kuitenkaan Suomessa ole pöydällä eikä pöydän alla.

- Ministeri siis toteaa, että muutokseen on olemassa tarvetta, mutta puolustusministeriö ei millään tavoin aio ryhtyä suunnittelemaan tai ideoimaan uudistuksia. Kukas sitten, Soininvaara ihmetteli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.